Graphisoft: a végzős mérnökök képtelenek a BIM használatára

A BIM (Building Information Modeling) épületinformációs modellezés használata javítja az építőipar hatékonyságát, ezt ismerte fel a kormányzat is, amikor az idén elindított építésgazdasági stratégiában nagy hangsúlyt helyezett ennek a digitális megoldásnak a bemutatására, elterjesztésére – mondta az építész szoftvereket fejlesztő német tulajdonú Graphisoft SE Zrt. magyarországi igazgatója.

Reicher Péter, szerint a nagy építőipari cégek számára elsősorban az egymilliárd forintos beruházásoknál éri meg használni a BIM-et, segítségével számottevő összeget takaríthatnak meg a vállalkozások. Az Európai Unióban az év végén várható a BIM használatának jogi szabályozása, ez biztosan hatással lesz Magyarországra is, ahol a BIM-szemlélet elterjedésének nem a cégek és nem a piac az akadálya, hanem az azt használni tudó mérnökök hiánya, ugyanis a ma az egyetemekről kikerülő, frissen végzett mérnökök nem tanulják meg a BIM használatát, és a használatához szükséges képességeket sem sajátítják el. Reicher ugyanakkor megjegyezte, hogy már elindultak pozitív folyamatok, példaként a Magyar Mérnöki Kamara ősszel induló BIM mesteriskoláját említette, valamint, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Karán 2020 februárjától jelennek majd meg az építőipar digitális újításainak megismeréséhez szükséges tantárgyak. Reicher szerint a BIM egyetemi szintű képzésére elsősorban azért van szükség, mert ez a modell-rendszer egyszerre követeli meg a felhasználótól az építészmérnöki vagy az építőmérnöki tudást, az informatikai ismerteket és az angol szaknyelv ismeretét. Ez a tudás egymásra épül, hiszen ez az építőipari adatbázis a tervezés első lépésétől, a design kialakításán keresztül, a kivitelezésen át, az üzemeltetésig mindent lefed, és minden munkafolyamatnál pontosan megmutatja a költségeket is. Ebből következően a BIM használata a munkaerő optimális kihasználásában, a költségek minimalizálásában, az esetleges hibák gyors és hatékony kijavításában is segítséget nyújt.

A Graphisoft 2018-ban Magyarországon több mint egymilliárd forintos forgalmat bonyolított, árbevétele a szoftverek értékesítéséből származott. A Nemetschek csoport árbevétele 2018-ban 461 millió euró volt, ami 17 százalékos növekedés a 2017-es eredményhez viszonyítva – ismertette Reicher. (Az Igazságügyi Minisztérium nyilvános cégadatai szerint a társaság magyarországi forgalma egymilliárd forintnál nem több, hanem kevesebb volt, egészen pontosan 930 177 forint. A német cég honlapja szerint a társaság árbevétele 461,3 euró volt, ami „csak” 16,6 százalékkal volt nagyobb, mint a 2017-es eredmény. A -szerk- megj.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Jogszabálysértő ész nélkül fénymásolni

hét júl 22 , 2019
A munkáltatók csak kivételes esetekben másolhatják le jogszerűen az alkalmazottak személyes iratait – mutat rá a BDO Legal Jókay Ügyvédi Iroda. Kivételt kizárólag a kifejezett jogszabályi felhatalmazás, illetve speciális, egyedi célhoz kötöttség jelenthet. Az okmányok fénymásolása adatkezelésnek minősül, így azt csak az EU általános adatvédelmi rendeletének (GDPR) és a célhoz […]
személyi igazolvány

És még ez is...