Google BERT: mesterséges intelligenciával erősít a keresőóriás

A Google a napokban jelentette be, hogy hetven országban köztük Magyarországon is útjára indult: „a keresés történelmének egyik legnagyobb hatású változtatása”. Ez a mesterséges intelligencián alapuló BERT-algoritmus.

A Bidirectional Encoder Representations (BERT) algoritmus egy gépi tanuláson és a neurális hálózatok módszerén alapuló algoritmus, amelynek a célja az emberi nyelv jobb megértése. Ennek betűszavaiból áll össze a BERT-algoritmus. A rendszer lényege, hogy a Google a korábbi szóértelmezésen túllépve már egyre pontosabban képes a szavak egymáshoz való kapcsolódását és ennek révén a jelentésváltozásokat is megérteni. Ezáltal a Google egy-egy felhasználó keresést jobban tud értelmezni és ennek köszönhetően jobb találati listát tud a felhasználónak mutatni. Mostantól tehát a magyar felhasználók is jobb találatokat várhatnak, különösen, ha a keresésük egyedi. Keresőoptimalizálási szempontból pedig a weboldaltulajdonosok relevánsabb látogatókra számíthatnak, hiszen a Google azáltal, hogy jobban érti a felhasználói keresést, jobban tudja kiválogatni a találati listára azokat az oldalakat, amelyekben a válasz rejlik a felhasználó keresésére. Az algoritmus jelenleg is fut, így vélhetően még napokat esetleg heteket kell várni, míg az algoritmusfrissítés végigfut a magyar találati listán is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Mesterséges intelligencia fejezi be Beethoven X. szimfóniáját

pén dec 20 , 2019
Csak néhány vázlat maradt fenn Ludwig van Beethoven feljegyzései között a tervezett X. szimfóniájáról, amelynek komponálását meghiúsította a német zeneszerző 1827-ben bekövetkezett halála, most zenetörténészek és számítógépes szakemberek versenyt futnak az idővel, hogy befejezzék a zeneművet mesterséges intelligencia segítségével Beethoven születésének 250. évfordulójára, amelyet 2020-ban ünnepel a világ. “Lenyűgöző a […]

Friss, ropogós