Gödrén EU-s forrásból épült ki a nagyon-nagyon gyors internet

Baranya megyében, a Hegyháti Járásban található, 400 háztartást számláló Gödrén adta át a Magyar Telekom az első olyan szélessávú vezetékes hálózatot, amelyet tavaly elnyert európai uniós forrás felhasználásával épített ki.

A településen ezt megelőzően csak rézhálózat állt rendelkezésre, a fejlesztésnek köszönhetően most a település egészén elérhetővé vált a legkorszerűbb gigabites optikai hálózat is. A Magyar Telekom és leányvállalatai a digitális hálózatok országos fejlesztésére kiírt pályázat első és második (Magyarország nyugati és keleti részét érintő) körének eredményeként 2016 őszén 46 járásra vonatkozóan 12,2 milliárd forintnyi európai uniós forrást nyert el hálózatfejlesztésre. Ebből az összegből, amit saját forrásból is kiegészített a társaság nagyjából 111 ezer új háztartásban válhat elérhetővé 2018 végéig a legalább 30 Mbps sebességű hozzáférés. Ezek a háztartások ún. fehér területeken fekszenek, ahol eddig még egyik szolgáltató sem volt jelen vezetékes internet szolgáltatással, vagy nem biztosított legalább 30 megabites sebességű vezetékes internet elérhetőséget.

Az elnyert források felhasználásával a Magyar Telekom közel hatszáz településen épít hozzáférési hálózatot, és több mint nyolcszáz km körzethálózati optikai hálózatot is lefektet 2018 végéig. Az első félévben ezeknek a projekteknek elsősorban a tervezési, előkészítési, valamint kezdeti beruházási feladatai zajlottak. Több mint százhúsz projekt esetében már elkészültek az engedélyezési tervek, és elindult vagy a közeljövőben elindul a kivitelezés. Jelenleg 11 járásban folyik közterületet is érintő hálózatépítési tevékenység, ez a szám várhatóan megduplázódik a nyár folyamán. Őszig várhatóan egy tucatnyi vidéki kistelepülésen helyezi üzembe új, szupergyors vezetékes hálózatát a Magyar Telekom.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

EU-s pénzből fejleszt beszédfelismerő rendszert a Nextent

csü aug 3 , 2017
A Nextent Informatika Zrt. 607,63 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült a magyar call centerek számára készült hangbányászati rendszer nemzetköziesítése intonált kifejezések azonosítására alkalmas technológia kifejlesztésére. A megvalósításban részt vesz az Xdroid Kft., a SCI-Hálózat Zrt., és a Szegedi Tudományegyetem is. A társaság közleménye szerint a jelenlegi […]

Friss, ropogós