Gigászok sikere: kész az Elektronikus levéltár projekt

 

A Magyar Tudományos Akadémián elkészült Európa egyik legfejlettebb, a modern kor kutatói igényeinek megfelelő levéltári nyilvántartó és archiváló rendszere. A Magyar Nemzeti Levéltár (MNL), Budapest Főváros Levéltára (BFL) és a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ Zrt.) 2008 óta dolgozik az Elektronikus levéltár megvalósításán, a Konzorciumhoz 2013-ban a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) is csatlakozott. A projekt költségvetése 2,75 milliárd forint, ami teljes egészében Európai Uniós támogatás. A projekt célja az volt, hogy lehetőséget biztosítson nagy mennyiségű elektronikus iratanyag pontos, naprakész nyilvántartására, közzétételére és hosszú távú megőrzésére. A levéltárak hagyományos szerepükben biztosították a több száz éves iratok hiteles fennmaradását és a hozzájuk kapcsolódó elévülhetetlen jogokat. A XXI. században már garantálják a kormányzati és önkormányzati döntések átláthatóságát is.

A generálszállítói kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárást 2012 októberében a T-Systems Magyarország Zrt. nyerte meg. A nyertes cég a fővállalkozói feladatok mellett a rendszereket üzemeltető teljes infrastruktúra kiépítését, a levéltári portál megvalósítását, valamint az integrációs feladatokat végezte.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Kreativitásból ötös!

hét szept 23 , 2013
Ingyen akart internetezni, ezért egy parabola-antennára erősített kutyakonzerves dobozzal (!!!) oldotta meg a csatlakozást egy 24 éves kazincbarcikai férfi. Mindez azután derült ki, hogy a helyi internet-szolgáltató bejelentette a rendőrségen: valaki feltehetően jogosulatlanul használja az általuk üzemeltetett rendszert. Több előfizető is jelezte, hogy gyakran egyáltalán nem tudnak csatlakozni az internetre. […]
internet