Gigantikus informatikai fejlesztés a köznevelési intézményekben

Klik-szamitogep-beszerzesA Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) csaknem 12,5 milliárd forint támogatásból komplex informatikai fejlesztést valósít meg a köznevelési intézményekben az Új Széchenyi Terv keretében — írta az MTI december 31-én. A kiemelt projekt célja, hogy a közoktatási intézményeket korszerű, a kor igényeit kielégítő informatikai eszközökkel lássák el. A projekt keretében informatikai tantermi eszközöket szereznek be vagy cserélnek korszerűbbre, biztosítják a tankönyvek és tananyagok elektronikus hozzáférését, és fejlesztik a digitális írástudást, elősegítve a digitális leszakadás megállítását. Közölték: március 31-ig minden, a projektben érintett intézménybe eljutnak az eszközcsomagok, és üzembe is helyezik az informatikai szaktantermek felszerelését biztosító eszközöket. Az európai uniós projekt során több mint 69 ezer informatikai eszközt adnak át a köznevelési intézményeknek.

A projekt keretében a KLIK 46 240 pc-t, 24 240 monitort, 3216 szervert, valamint 3782 switchet, összesen 77 478 eszközt szerzett be — közölte a [-]mínuszos.hu érdeklődésére a Klik. (Nyilván többféle metódussal lehet számolni a beszerzett eszközök számát, ezért nőhetett ez a szám 69 ezerről, több, mint 77 ezerre. A -szerk- megj.) Portálunk értesülése szerint a tender jelentős részét a Magyar Telekom leányvállalata, a T-Systems nyerte. A december 16-án este jelent meg a pályázat kiírása, a beadási határidő december 17. 14:00-óra, a szállítási határidő pedig 2015 december 31-e volt. Ezek a határidők enyhén szólva is szorosak, ezért erről is érdeklődtünk a Klik-nél. A válasz szerint “a «TIOP-1.1.1.A-15/1 – Köznevelési intézmények tantermi informatikai eszközeinek modernizációja» című pályázati kiírás 2015. december 1-én jelent meg a www.palyazat.gov.hu oldalon. A pályázati kiírás szerint a projektjavaslatok benyújtására 2015. december 7-ig volt lehetőség. A projekt fizikai befejezését a Kedvezményezett annak megkezdésétől számítva legkésőbb 2015. december 31-ig tervezhette”. Magyarul egy hónap alatt zavarták le ezt a gigantikus beszerzést. Bár kérdéseinkkel megkerestük a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságot (KEF) és a T-Systems-szet is, de sem a KEF, sem a Klik válaszából nem derül ki a nyertes társaságok kiléte. A T-Systems nem válaszolt megkeresésünkre.

Klik-szamitogep-beszerzes

Számításaink szerint (lásd táblázat) végre igazán jó, korszerű számítógépeket kapnak a közintézmények. (A pc-k és a monitorok száma közötti különbség abból adódhat, hogy a beszerzés keretében többféle konfigurációt is vásároltak, ezek egy része feltehetően tartalmazott monitort, más része, több mint a fele nem. A -szerk- megj.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Watch: a Huawei a lányokra hajt

sze jan 6 , 2016
A Huawei fogyasztói üzletága a 2016-os Consumer Electronics Show (CES) szórakoztatóelektronikai kiállításon bemutatta a Watch prémium okosóra új verzióit, amelyeket a vállalat a Swarovski ékszer csoportjának együttműködésével készített, a hölgyek számára. A Watch tavaly bemutatott három verziójához most két új változat csatlakozik, amelyeket nők számára fejlesztett a gyártó. A Huawei […]
Huawei

Friss, ropogós