Geodézia Zrt.: térinformatikai modell a rendkívüli csapadékhullásokra

eso-zaporTérinformatikai megoldást dolgoz ki a Geodézia Zrt. a rendkívüli csapadékhullások modellezésére, a cég az informatikai eszköz megalkotására a Délvíz Zrt.-vel. A két társaság konzorciuma 509 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el. A 919 millió forint összköltségű projekt a Vállalatok kutatás-fejlesztési (KFI) tevékenységek támogatását célzó Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) forrásból jutott támogatáshoz. A fejlesztésbe külső szakmai partnerként a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem is bekapcsolódik.

Brunbauer Ottó, a Geodézia vezérigazgatója a közleményben kifejtette: a projekt révén a csapadékvíz-elvezetés optimalizálása olyan technológia alkalmazására épül majd, ami egy adott település adataival, vagy éppen egy tervezett új beruházás adataival számolva szimulálni tudja az átlagos, illetve egy rendkívüli csapadékhullásnál az elszivárgó és lefolyó vizeket. Így akár utcaszintre lebontva modellezhetővé válik a csapadékvizek lefolyása, ez segítséget nyújt a szükséges elvezető infrastruktúra kapacitásának és elhelyezkedésének meghatározásához.

A Geodézia Zrt. Európa legnagyobb geodéziai és geoinformatikai vállalata. Az innovatív térinformatikai technológiák alkalmazásával a társaság a klasszikus geodéziai feladatok (földkataszterek készítése) mellett speciális térképészeti feladatokat is vállal, például közműtérképek, zajtérképek, létesítmény menedzsment térképek kidolgozását. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a 2015-ös lezárt üzleti évben a Geodéziánek 3,89 milliárd forint volt a nettó árbevétele, mintegy 1,5 milliárd forinttal kevesebb az előző évinél. A társaság adózott eredménye 499,45 millió forint volt tavaly, 2014-ben még a cég adózás után 1,53 milliárd forinttal zárt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.