GB & Partners: 600 millió forint kiberbiztonságra

A magyar tulajdonú GB & Partners Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. több lépcsőben összesen 600 millió forintot fektet a Cyber Services Zrt.-be az Exim Növekedési Alap forrásaiból, így kisebbségi tulajdonrészt szerez a kiberbiztonsági szolgáltatóban.

A GB & Partners közleménye szerint a tőkebefektetéssel a menedzsment összetétele nem változik, de az alkalmazottak létszáma a duplájára nő és bővül a szolgáltatási portfólió is, hogy a kisebb cégek is hasznosíthassák a Cyber Services alkalmazásait. A Cyber Services érzékeny infrastruktúrát üzemeltető vállalatok – például atomerőművek, gyógyszergyártók, vízügyi, autóipari és közlekedési vállalkozások – védelmét látja el, szakértői többek között a NATO kibervédelmi munkacsoportjának vezetőiként is szereztek gyakorlatot. A GB & Partners Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. négy alapot kezel 81 millió euró (mintegy 25 milliárd forint) értékben. Ezek közül kettő az Európai Unió Jeremie programja alapján indított kockázatitőke-alap, míg a másik kettő magántőkealap. Ez utóbbiak elsődleges célpontjai érettebb szakaszban lévő vállalkozások, vagy kiemelkedő növekedési potenciállal rendelkező cégek.

A budapesti székhelyű Cyber Services Zrt. értékesítéseinek nettó árbevétele 2015-ben meghaladta a 36 millió forintot, 2016-ban pedig meghaladta a 66 millió forintot. Adózott eredménye tavaly több mint 15,6 millió forint volt, ami csaknem a hatszorosa az egy évvel korábbinak. A cég ügyvezetője Frész Ferenc, aki korábban részt vett a magyar kormány egységes kibervédelmi stratégiájának felépítésében, majd a kormányzati kibervédelmi központot vezette. Frész egy 2015-ös cikkben azt nyilatkozta, hogy Magyarország az elmúlt években világszinten elismert kibervédelmet épített ki, ezt azonban egyik pillanatról a másikra 2015 áprilisában lerombolták, belső okok mellett vélhetően orosz gazdasági nyomásra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.