Francia igazolvány

francia személyigazolványÚjfajta, számítógép által is leolvasható, állítólag hamisíthatatlan személyi igazolványt rendszeresítenek Franciaországban.

Szerdától, kísérleti jelleggel, egyelőre félmillió állampolgárt látnak el az új, csúcstechnológiát képviselő okmánnyal – fejenként 115 frank illeték ellenében. Ha a fogadtatás kedvező lesz, akkor még az idén valamennyi francia megkapja az új formátumú ,,édes kis sz.ig.-et,, , amely pontos mása az egy évvel ezelőtt az NSZK-ban bevezetett igazolványnak. A műanyaglapra préselt adatokat számítógép is fel tudja dolgozni.

A Szajna-parton nem kísérte akkora tiltakozó kampány az újítást, mint a Rajna mentén. Az ,,Informatika és a Polgári Szabadságjogok Országos Bizottsága,, mindössze ahhoz ragaszkodott – és ezt ki is vívta -, hogy a belügyminisztérium az eredetileg tervezett 15 év helyett csak 30 év elteltével hozhatja nyilvánosságra az állampolgárok számítógépre vitt és ott tárolt adatait. Az országos igazolványcsere 250 millió frankba kerül.


Informatika

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

A Commodore új számítógépei

ked nov 15 , 1988
A Commodore cég, amely két évi veszteséges gazdálkodás után kilábalóban van a pénzügyi válságból, a napokban három új professzionális mikroszámítógépet mutatott be. Ezek közül kettővel az Apple cég Macintosh gépeinek kíván konkurenciát támasztani, a harmadik pedig a cég első Egyesült Államokban árusított s az IBM gépekkel kompatibilis komputere. Az Amiga 2500 […]
Commodore Amiga

Friss, ropogós