Folytathatja működését a Hubble űrteleszkóp

Hubble űrteleszkóp HoldFolytathatja normál tudományos működését a Hubble űrteleszkóp, miután az amerikai űrkutatási hivatal szakembereinek a múlt héten sikerült távolról orvosolniuk a fedélzeti számítógép problémáját. A Hubble fedélzeti számítógépe június 13-án állt le, ekkor valamennyi csillagászati megfigyelést leállították. A tudományos műszerek biztonsági módra váltottak, amelyben a nem létfontosságú rendszerek leállnak – írja a BBC. A szakemberek kezdetben azt gyanították, hogy a probléma forrása egy 1980-as években készült számítógép. De mivel a tartalék számítógép is leállt, a marylandi Goddard Űrközpont repülésirányítói utóbbira és egy áramszabályozó egységre gyanakodtak. Múlt hét csütörtökön sikerült átállni a biztonsági hardverekre, majd a szakemberek megkezdték a biztonsági üzemmódból való átállás folyamatát. Hétvégén pedig már a tudományos műszerek is újra üzemeltek. Az elmaradt csillagászati megfigyelések többségét a későbbiekben pótolják.

Az 1990-ben fellőtt Hubble több mint 1,5 millió megfigyelést tett, amelyekről mintegy 18 ezer tanulmány számolt be. Az űrteleszkóp egyre gyakrabban mutatja az öregedés jeleit annak ellenére, hogy a múltban több űrséta során végeztek rajta javításokat és felújításokat. Az amerikai űrkutatási hivatal a tervek szerint novemberben indítja útnak a Hubble utódját, a James Webb űrteleszkópot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Először került NFT-munka magyar múzeumi gyűjteménybe

ked júl 20 , 2021
Először került magyar múzeumi gyűjteménybe NFT-mű, a Barabási Albert-László által vezetett kutató és művész kollektíva, a BarabásiLab egyik hálózati munkája – közölte a Ludwig Múzeum. A múzeum gyűjteményébe került mű az intézményben nemrég a maga fizikai valóságában is megtekinthető volt. A BarabásiLab alkotása, ráadásul a Rejtett mintázatok a hálózati gondolkodás […]
Barabási NFT

Friss, ropogós