Foglalkoztatsz fogyasztóvédelmi referenst? Ha nem, bajban vagy

A Gazdasági Versenyhivatal olyan fogyasztóvédelmi stratégiát dolgozott ki, amely egyrészt az online és digitális termékek, valamint a szolgáltatások piacaira fókuszál, másrészt fokozottan ellenőrzi a megfelelő fogyasztóvédelmi referens alkalmazását.

A nagyvállalatoknak 2014. óta kötelező fogyasztóvédelmi referens foglalkoztatása. Arról azonban nincs egységes álláspont még, hogy a külföldi anyacéggel rendelkező kkv-kra is vonatkozik-e a jogszabály. A foglalkoztatási kötelezettségét egy, az Országgyűlés által 2013. év végén elfogadott jogszabály tette kötelezővé. Az eltelt több, mint fél évtized ellenére sokan még mindig nincsenek tisztában a fogyasztóvédelmi kötelezettségeikkel. Fogyasztóvédelmi referenst lehetőség van saját állományban vagy megbízási szerződés keretében foglalkoztatni. A fogyasztóvédelmi referens figyelemmel kíséri a vállalkozása fogyasztókat érintő tevékenységét, valamint a fogyasztóvédelmi szemlélet erősítését. Az első fokon fogyasztóvédelmi hatóságként eljáró járási hivatal elsőként adatszolgáltatásra hívja fel a vállalkozásokat, majd megfelelő fogyasztóvédelmi referens hiányában különféle szankciókkal élhet és bírságot szabhat ki. Ennek összege 15 ezer forinttól akár az éves nettó árbevétel öt százalékáig, de legfeljebb ötszáz millió forintig terjedhet.

Fogyasztóvédelmi referens foglalkoztatása abban az esetben kötelező, ha a vállalat teljesíti az alábbi követelményeket: a foglalkoztatott létszáma meghaladja a 250 főt, az éves árbevétel meghaladja az ötvenmillió eurót, és a közösségi (állami, önkormányzati) tulajdoni hányad 25 százalékos vagy azt meghaladó. Továbbá a cégnek minden olyan megyében és a fővárosban is kötelező fogyasztóvédelmi referenst alkalmazni, ahol: kiskereskedelmi tevékenységet folytat, vagy közszolgáltatási tevékenységet lát el, vagy ügyfélszolgálatot, vevőszolgálatot működtet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Adathalászatra figyelmeztet a NAV és a Nemzeti Kibervédelmi Intézet

sze márc 13 , 2019
A közelgő adóbevallási időszakra hivatkozva adathalászok próbáltak megszerezni ügyfélkapus bejelentkezési és bankkártyaadatokat – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete. A két szervezet közös közleményében azt írta, naponta több bejelentés érkezik hozzájuk az adathalászatról, a csalók már nemcsak e-mailben, hanem […]
Bankkártya, chip

Friss, ropogós