Fitneszalkalmazások veszélyeztetik az amerikai katonai létesítményeket

Az amerikai katonai létesítmények és a hadsereg tagjainak épségét veszélyeztethetik a Fitbithez hasonló okostelefonos fitneszalkalmazások, amelyek térképen jelölik a felhasználók mozgását – írta honlapján a Washington Post. Az interneten nyilvánosan hozzáférhető térképen a Szíriában, Irakban és Afganisztánban állomásozó amerikai katonák futóútvonalait, valamint a katonai szempontból érzékeny amerikai létesítmények helyzetét is ki lehet venni.

A Strava cég műholdas navigációs rendszerek segítségével két éven át követi felhasználóinak sporttevékenységét, és az úgynevezett Global Heat Mapen jelöli helyzetüket. A Stravát világszerte 27 millióan használják. A Global Heat Mapet 2017 novemberében tették közzé, de csak a napokban figyeltek fel rá azt követően, hogy egy húszéves ausztrál hallgató firtatni kezdte az összefüggést a GHM-en inaktívként jelölt területeken elszórtan megjelenő tevékenységek és a külföldön állomásozó amerikai katonák között.

A Strava szerint könnyedén el lehetett volna kerülni a jelenlegi helyzetet, mert a felhasználók egy egyszerű adatvédelmi beállítással letilthatják aktivitásuk térképen történő rögzítését. A Fitbit használatát maga a Pentagon is ösztönözte, és 2013-ban 2500 darab aktivitásmérő okosórát osztott ki az elhízás elleni küzdelem jegyében személyzetének tagjai között.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Péterfalvi: számtalan veszélyt jelent a kisgyerekek internethasználata

csü febr 1 , 2018
Számtalan veszélyt rejt a kisgyerekek számára az internet, emiatt nagyon fontos a védelmük, és ezért állított össze a biztonságos jelenlétükről a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) tanulmánykötetet – mondta a szervezet elnöke. Péterfalvi Attila elmondta: a most megjelent Kulcsocska a net világához! című kiadványukban feltérképezik azokat a veszélyforrásokat, amelyek […]
Péterfalvi Attila