Filmletöltés nagy tételben: warezoldal vád alatt

warezA Ceglédi Járási Ügyészség szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok különösen nagy vagyoni hátrányt okozó megsértésének bűntette miatt emelt vádat négy férfival szemben, akik warezoldalukra jogsértő módon jelentős mennyiségű filmet töltöttek fel és a vonatkozó jogdíjak megfizetése nélkül tették lehetővé a filmek letöltését vagy megtekintését. A bűnügy egyik vádlottja, egy abonyi férfi hamis adatokkal 2005 végén, 2006 elején létrehozott a Speed-Warez (SWZ) oldalt. A SWZ az egyik lekorábban indult warezfórum volt, majd 2011 őszén torrent oldalt is indítottak a warez fórum mellett. Ez után online filmnézős részleget is csináltak és végül nyílttá tették a torrentes részlegüket vagyis regisztráció nélkül is lehetett letölteni SWZ-ről. A vádlott társaival 2011 szeptembere és 2014 októbere között több, mint 1900 film torrentfájlt töltött fel.

A warezoldal működéséhez emelt díjas sms-ek vagy PayPal befizetések útján lehetett támogatást nyújtani. Az oldal reklámfelületet is biztosított néhány hirdető számára. Az oldalra feltöltött filmek neves filmgyártók és filmforgalmazók filmjei voltak, azok szerzői jogvédelem alatt álltak. Magyarországon az on-line filmforgalmazáshoz a jogtulajdonosok engedélye és jogdíj megfizetése szükséges. A vádlottak ilyen engedéllyel nem rendelkeztek, a filmek után számított jogdíjakat nem fizették meg. Azzal, hogy a vádlottak a filmek jogdíjait nem fizették meg a jogtulajdonosoknak, összesen több, mint 360 millió forint vagyoni hátrányt okoztak — áll a Pest Megyei Főügyészség sajtóközleményében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Na, ezért ne ismerkedj ész nélkül

hét jan 11 , 2016
Az általa kezdeményezett virtuális ismeretség során valótlan, szexuális tartalmú állításokkal csalt lépre egy húszéves fiatal egy másik férfit azért, hogy azután őt kirabolja. A tarnazsadányi illetőségű vádlott egy internetes közösségi portálon ismerősnek jelölte a 23 éves sértettet, aki ezt annak ellenére elfogadta, hogy azelőtt nem ismerték egymást. Későbbi csevegéseik során […]