Felváltaná a pénzközpontú gazdaságot az Óbudai Egyetem

Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektoraAdatalapú gazdasági modell kidolgozására köt partnerséget az Óbudai Egyetem piaci szereplőkkel. A projekt részeként az egyetem átállna a papírmentes működésre.

Az együttműködés célja, hogy közös kutatási és fejlesztési tevékenységgel piaci alapon is működő és a mesterséges intelligenciát integráló adatvagyon-gazdálkodási modellt hozzunk létre – közölte az Óbudai Egyetem. A projekt keretében az intézmény, továbbá a Zsámbéki Tudományos Innovációs Parkja kiválasztott folyamatait papírmentesíti, de a vállalás ennél sokkal nagyobb jelentőségű, a fejlesztések kiterjesztésével az intézmény és partnerei azt kívánják demonstrálni, hogy lehetséges a pénzközpontú működésről egy adatalapú gazdasági pályára való átállás. Ezzel az együttműködéssel a partnerek nemzetközi szinten is iránymutató jó gyakorlatokat hozhatnának létre.

Az előrejelzések szerint a világszerte létrehozott, rögzített, másolt és felhasznált adatok mennyisége 2025-re több mint 180 zettabájtra fog bővülni, tovább folytatva az exponenciális növekedést, amit a járványhelyzeti miatt digitalizációs hullám csak még inkább felgyorsított. Ezzel együtt az adatok jelentősége is szintet lépett, ma már semmilyen szervezet vagy vállalkozás nem tudja kihasználni a benne rejlő teljes potenciált, ha nem rendelkezik szisztematikus adatkezelési- és elemzési gyakorlatokkal. Az adat tehát egyfajta gazdasági mértékegységgé lépett elő, amely a jövőben minden tevékenységünk alapja és fokmérője lesz – aki pedig megtanulja minél hamarabb ennek megfelelően használni, óriási előnyre tehet szert.

Érték az adat – Európának is utat mutathatunk

Az adatközpontú gazdasági modell jövőképét, valamint az oda vezető jogi, informatikai és gazdasági lépések alapjait kutatja és fejleszti a gyakorlatban is működő koncepcióvá az a stratégiai együttműködés, melyet az Óbudai Egyetem, a DATAIT Kft. és az International Mergers&Acquisition Magyarország Kft. szakértőivel közös projektben, valamint a most épülő Zsámbéki Tudományos és Innovációs Park közreműködésével indít el. A megállapodás sajtónyilvános aláírásán a felek hangsúlyozták, hogy a törekvés teljes összhangban van az adatvagyonnal kapcsolatos nemzetgazdasági törekvésekkel, melyek érdekében a kormány már létrehozta a hasonló célokat kitűző Nemzeti Adatvagyon Ügynökséget és Nemzeti Adatgazdasági Tudásközpontot.

Nemzetközi törekvések bőven akadnak, a Világgazdasági Fórum már 2021-ben deklarálta az adatvezérelt gazdaság jelentőségét a jövőben, Kína pedig az elmúlt időszakban jelentette be, hogy felgyorsítja adatvagyonának jogszerű és hatékony felhasználását az abban rejlő teljes potenciál kiaknázása érdekében. A kihívás tehát aktuálisabb, mint valaha, az akadémiai kutatási kapacitások és a piacon rendelkezésre álló szakértelem közös platformra hozásával pedig európai szinten is irányt mutathat a most kötött megállapodás.

Papírmentesen folytatja az Óbudai Egyetem

Abban tehát széleskörű egyetértés van, hogy a hazai digitális és adatgazdasági ökoszisztéma beindítása új pályára állíthatná hazánkat makro- és mikorökonómiai értelemben is, ez pedig egy másik fontos stratégiai területhez is kapcsolódik, még pedig a mesterséges intelligencia (MI) alapú megoldások átlátható és minden szempontból biztonságos integrálásához. A cél az lenne, hogy mind a közigazgatási egységek, mind a vállalatok, illetve magánszemélyek is aktívan részt vegyenek az adatvagyon felhasználásában, mégpedig úgy, hogy a digitális térben is hitelesen tudják képviselni magukat.

Az együttműködés során a DATAIT által fejlesztett és üzemeltetett MI-alapú, hiteles adatvagyon hasznosítás és dokumentum management, valamint az International Mergers&Acquisition által kifejlesztett adatvagyon értékelési módszertan intézményi tesztelésére is sor kerül, vagyis a hiteles adatvagyon és ennek MI-ready használata a vagyonértékelés során is fontos szempont. Az együttműködés egyik fontos eleme az Óbudai Egyetem papírmentes folyamatainak megtervezése és gyakorlati kivitelezése, a tapasztalatokat felhasználva pedig az üzleti folyamatok megtervezése és piacra vitele.

„A közös munka fókuszában intézményünk digitális adatvagyonának feltérképezése és AI adatbázisba illesztése áll, ennek részeként pedig a felnőttoktatásban keletkező szerződéses és pénzügyi folyamatok teljes papírmentesítése. Hisszük, hogy komoly jelentőséggel bír ez az együttműködés, és hogy az intézményünkben rendelkezésre álló kutatási kapacitásnak, valamint szakértő partnereink széleskörű tapasztalatainak köszönhetően valóban lefektethetjük a MI-alapú hiteles adatvagyon gazdálkodás alapjait hazánkban” — jelentette ki Kovács Levente, az Óbudai Egyetem Rektora.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Miért jó megoldás a székhelyszolgáltatás távmunka esetén?

hét máj 27 , 2024
ShareTweetPinShareA magyar törvények alapján egy vállalkozás nem működhet székhely nélkül, még akkor sem, ha a főtevékenység végzéséhez nincs szükség állandó irodára vagy üzlethelyiségre. De mi a helyzet abban az esetben, ha nem rendelkezünk erre a célra ingatlannal, esetleg digitális nomádként gyakran változtatjuk a munkavégzés helyét? Ebben jelenthet segítséget a székhelyszolgáltatás. […]
szekhelyszolgaltatas.eu

És még ez is...