Feltünően vérszegényen foglalt állást az MTA Orbán fajelméleti fejtegetéseiről

Magyar Tudományos AkadémiaA Magyar Tudományos Akadémia elnökségének nyilatkozatát szó szerint idézzük, majd az összehasonlítás kedvéért mellétesszük (illetve alá…) a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia vezetőségének nyilatkozatát. Ég és Föld.

A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége az alábbi nyilatkozatot fogadta el 2022. augusztus 4-ei határozatában.

„Mert amiként különb-különb tájakról és tartományokból jönnek a vendégek,
úgy különb-különb nyelvet és szokást,
különb-különb példát és fegyvert hoznak magukkal,
s mindez az országot díszíti, az udvar fényét emeli…”
(Szent István király intelmei Imre herceghez)

A ma élő emberek egyetlen fajhoz (Homo sapiens) tartoznak, melynek tagjai eltérnek egymástól például bőrszín, testalkat, arcberendezés szerint. Az ember hosszú idő alatt kialakult különböző rasszainak egyike sem magasabb vagy alacsonyabb rendű, mint a másik, és keveredésük egyidejű az emberiség történetével. E folyamat bármilyen korlátozása vagy megbélyegzése összeegyeztethetetlen az egyetemes emberi kultúrával, a humanizmussal, a kereszténységgel és az emberi jogokkal. Egy-egy kultúrát különböző embercsoportok hozhatnak létre, amelyek jellemzően nem rassz szerint, hanem földrajzi elhelyezkedésükben, történelmükben, nyelvükben vagy nemzeti identitásukban különböznek. A kulturális keveredés hathat megtermékenyítőleg, segítve a társadalmi fejlődést, de jelentős feszültségek forrása is lehet. A politika és a társadalom felelőssége a kultúrák egymást gazdagító, de önazonosságukat megőrző sokszínűségének fenntartása, találkozásaik koordinálása és a fellépő ellentétek kibékítése a nemzetek és az emberiség javára. Az olykor igen keserűen megszerzett történelmi tapasztalatok arra tanítanak, hogy óvakodjunk a túlegyszerűsített válaszoktól.


A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia vezetőségének nyilatkozata

Elutasítjuk, és az egyetemes emberi jogok megsértésének tartjuk Orbán Viktornak, Magyarország miniszterelnökének 2022. július 23-i beszédében hirdetett nézeteit. Az 1941-es harmadik zsidótörvény szellemét idéző mondatai tudományosan és kulturálisan elfogadhatatlanok, politikailag és ideológiailag pedig veszélyesek. Elítéljük, hogy Magyarország miniszterelnöke származásuk és kultúrájuk alapján különbséget tesz emberek között. Felfogásunk szerint a társadalmi létezés alapja az emberek és embercsoportok közötti kommunikáció, érintkezés (azaz keveredés). Ez minden tudományos, kulturális és lelki fejlődés forrása. A rasszista, etnikai alapú politizálás az emberek egyenlőségének tagadását jelenti, kirekesztéshez, uszításhoz, nyelvi és fizikai erőszakhoz és – ahogy azt Magyarország huszadik századi történelme és napjainkban az Ukrajna elleni orosz háborús agresszió is bizonyítja – végső soron vérontáshoz vezet. Éppen ezért fontos hangsúlyozni, hogy a náci ideológia fogalmait nem lehet félreérthetően használni: a szóhasználat nem független az eszmerendszertől.

Budapest, 2022. július 28.

Maurer Dóra elnök
Ferencz Győző ügyvezető elnök
Haász István osztályelnök, Képző- és Iparművészeti Osztály
Hegedűs D. Géza osztályelnök, Mozgókép- és Színházművészeti Osztály
Imre Flóra osztályelnök, Irodalmi Osztály
Tihanyi László osztályelnök, Zenei Alkotóművészeti Osztály
Winkler Barnabás osztályelnök, Építőművészeti Osztály
Csomay Zsófia elnökségi tag
Klimó Károly elnökségi tag


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Tippek a tökéletes menyasszonyi kiegészítők kiválasztásához

vas aug 7 , 2022
Gratulálunk, sikerült! Megtaláltad. Itt nem éppen a lelki társadra gondolunk, hanem inkább a menyasszonyi ruhádra. Eljött tehát az ideje, hogy a megfelelő kiegészítők után kutass. Bár a Gyűrűguru jó árú menyasszonyi ékszerei közötti válogatás ugyanolyan félelmetesnek tűnhet, mint a ruhád megtalálása, nem kell annak lennie. Bízz a megérzéseidben, válaszd ki, […]
gyuruguru.hu

És még ez is...