Félmillió eurót loptak egy hét alatt

moneyA Kaspersky Lab kutatói egy célzott támadás nyomait fedezték fel, amely egy nagy európai bank ügyfeleit célozta. A támadók szerverein talált naplók szerint egyértelmű, hogy mindössze egy hét leforgása alatt a csoport több mint félmillió eurót lopott a bank számlatulajdonosaitól. A bűnös tevékenység első jeleit január 20-án fedezték fel, amikor is a vállalat szakértői egy C&C szervert azonosítottak a neten. A szerver kezelőpanelja egy trójai program nyomait mutatta, amely az érintett bank ügyfeleinek bankszámláját célozta.

A szakértők tranzakciós naplókat is azonosítottak a szerveren, amelyek tartalmazzák, hogy mely számlákról mekkora összegeket loptak el. Összességében több mint 190 áldozatot lehetett azonosítani, akik főleg olasz és török állampolgárok. Az ellopott összegek 1 700 és 39 000 euró között mozognak. Az ellopott pénzek nagyon érdekes és szokatlan módon jutottak el a bűnözők számláira. Szakértők rábukkantak a bűnszövetkezet angolul money mule-nak nevezett közvetítőire, akiknek számláira átutalták a lopott összegeket, és akik ATM-ken keresztül kivették a pénzt. Bizonyítékokat találtak több közvetítői csoportról, amelyekhez különböző összegek voltak hozzárendelve. Az egyik csoport a negyven- és ötvenezer euró közötti összegek kezeléséért volt a felelős, míg a másik a 15 és 20 000 euró közötti összegekért, végül a harmadik a kétezer euró alatti összegekért.

A kezelt pénzösszegek nagyságában mutatkozó különbségek arra utalnak, hogy egyesekben jobban megbíztak az akció vezetői, mint másokban. Tudjuk, hogy a bűnözők gyakran átverik egymást, és előfordulhat, hogy lelépnek a pénzzel. A bűnözők vezetői is ezeket a veszteségeket próbálták minimalizálni a különböző csoportok létrehozásával – állítják az orosz it-biztonsági társaság szakemberei.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Roaming "kedvezmények" a Magyar Telekomtól

szo júl 5 , 2014
Az Európai Unió által szabályozott roaming díjaknál a Magyar Telekom Travel & Surf napi és heti barangolási adatdíjcsomagjai még kedvezőbb díjakat, valamint kiszámítható, kontrollálható használatot biztosítanak. További előnyöket kínál a Travel & Talk roaming díjcsomaghoz választható napidíjas Travel & Talk Plusz opció. A Magyar Telekom Travel & Talk roaming díjcsomagjához napidíjas konstrukcióban […]
antenna

Friss, ropogós