Felkavaró, mire lehet képes egy ventilátor

ventilatorAz izraeli Ben-Gurion Egyetem szakemberei igazolták, hogy egy elszigetelt gépről is kinyerhetőek adatok, ha egy kártevő segítségével ráveszik arra, hogy zajt adjon ki. Tekintve, hogy a digitális adatok nullákból és egyesekből állnak, ez nem is annyira meglepő: a ventilátor gyorsulása zajt kelt, amit a hangot feldolgozó egység egyesnek dekódol. Így a gyorsítás és lassítás ciklusaival egyesek és nullák közvetíthetőek. Az adatok kinyerése azonban egyáltalán nem gyors, az általában 1000 és 1600 közötti fordulatszámon működő mai csendes ventilátorok percenként csak három bit átvitelére voltak képesek a kísérlet során. Egy hatvan–nyolcvan bites összetett jelszó ellopása így 20–26 percig tart.

Ugyanakkor, ha a ventilátort sikerül a 4000–4250-es fordulatszám-tartományba gyorsítani, már 15 bitnyi adat nyerhető ki percenként. Ez azzal a veszéllyel jár, hogy a gépkezelő felfigyel a támadásra, mivel ilyen fordulatszám mellett a ventilátor már nagy zajt csap. Ha viszont a csendes működést választja a támadó, a hangokat rögzítő eszköznek – például mobiltelefonnak – nagyon közel, körülbelül egy méteres távolságban kell lennie a megtámadott eszköztől, ami nehézkessé teszi ezt az adatlopási módszert. Néhány hónapja ugyanennek a kutatócsoportnak sikerült a „falon keresztül” is adatokat kinyernie egy megtámadott számítógépről úgy, hogy azt elektromágneses mezők generálására vették rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Extrém megoldásokkal védekezünk

sze jún 29 , 2016
A Kaspersky Lab legújabb kutatása szerint a paranoid felhasználók egyre szélsőségesebb módszerekhez fordulnak, hogy távol tartsák magánéletüket és személyes adataikat az online világ kíváncsiskodó szemeitől. Mindezek ellenére sokan egyáltalán nincsenek tisztában a veszélyekkel – aki pedig mégis, az sokszor mellényúl az extrém megoldásokkal. A tanulmányban az európai felhasználók több mint […]

Friss, ropogós