Felhagy a Telegram blokkolásával az orosz távközlési hatóság

Felhagy a Telegram üzenetküldő szolgáltató oroszországi hozzáférhetőségének blokkolásával az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság, a Roszkomnadzor.

“Pozitívan értékeljük a Telegram alapítója [Pavel Durov, címlapképünkön] készségét a terrorizmus és a szélsőségesség elleni fellépésre” – közölte a hatóság, majd eltávolította a telegram.org oldalt az Oroszországban betiltott hírforrások kistájáról. A Roszkomnadzor a főügyészség felhatalmazásával több mint két éven át eredménytelenül próbálkozott a Telegram blokkolásával, miután a szolgáltató megtagadta, hogy kiszolgáltassa kommunikációjának kódkulcsait a Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak (FSZB). Durov azt mondta akkor, hogy műszaki értelemben megvalósíthatatlan a kódkulcsok kiadása. Emellett azzal is érvelt, hogy a szolgálat követelése sérti az orosz alkotmány 23., a levéltitkot garantáló cikkét. Az Interfax hírügynökség úgy értesült, hogy a Telegram rendszergazdái továbbra sem szolgáltatják ki a kulcsokat, de konkrét terrorelhárítási ügyekben együttműködnek az orosz hatóságokkal

Harmincöt éves alapítója szerint a londoni székhelyű Telegramnak több mint harmincmillió felhasználója van Oroszországban, köztük minisztériumok és más hivatalos szervek. A nemzetközi sajtóban “orosz Zuckerbergként” emlegetett Durov egyik alapítója volt a 2006-ban elindított VKontaktye (VK) közösségi oldalnak is, amely a maga csaknem 480 millió regisztrált felhasználójával mára Európa egyik legnagyobbja ebben a kategóriában. Durovot, aki az oroszországi választási csalások ellen tiltakozó 2011-2012-es tüntetések idején nem volt hajlandó blokkolni az ellenzéki felhasználókat, a Kremlhez közeli befektetők sorozatosan kiszorították. Vezérigazgatói pozícióját 2014-ben veszítette el. A VKontaktye fölött az ellenőrzést 2017-ben teljes egészében az Aliser Uszmanov milliárdos által kontrollált Mail.ru vette át.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.