Felértékelődött a digitális fogyasztóvédelem szerepe

Keszthelyi NikolettaAz internetes és csomagküldő értékesítés meghaladta az ezermilliárd forintot tavaly, ezzel párhuzamosan pedig felértékelődött a digitális fogyasztóvédelem szerepe — állítja Keszthelyi Nikoletta.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára elmondta a minisztérium “nem kullog az események után”, az elmúlt öt évben jelentős eredményeket ért el az online kereskedelem fogyasztóvédelmének területén. A 15 ezer forint és félmillió forint közötti bírságsávot kétszázezer és kétmillió forint közöttire növelték – idézte fel példaként. Azt is hozzátette, hogy az ismételt ellenőrzések eredményeként a korábbi ötven százalékos jogsértési arány az idén 15-20 százalékra csökkent. A tárca továbbá létrehozott egy internetes adatbázist, ahol – a jogsertowebaruhazak.kormany.hu weboldalon – a fogyasztók előzetesen tájékozódhatnak az internetes áruházakról – emlékeztetett jelezve, hogy valamivel több mint ötszáz webáruház szerepel a feketelistán. Keszthelyi elmondta azt is, hogy tavaly a járvány hatására megnőtt a visszaélések száma az online térben, ezért a szokásos 600-800 webáruház ellenőrzése mellett még 750 internetes boltot megvizsgáltak. A termékbiztonsági ellenőrzések számát a 2017-es 22 ezerről több mint ezerszeresére, 27 millióra növelték 2020-ra – mutatott rá a helyettes államtitkár megjegyezve, hogy a kiugró növekedés a vámhatárokon történő helyszíni ellenőrzéseknek köszönhető.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

NFT: a CNN értékesíti archívumának tartalmát

pén jún 18 , 2021
A CNN hírtelevízió nem helyettesíthető tokenekként (NFT) értékesíti az elmúlt több mint négy évtized meghatározó történelmi eseményeiről készített beszámolóit. Az 1980-ban alapított hírcsatorna történetében először nyitja meg archívumát azért, hogy lehetőséget adjon a gyűjtőknek a történelem egy darabjának megszerzésére. A digitálisan gyűjthető Moments, azaz Pillanatok nevű tételek a Vault by […]
CNN

Friss, ropogós