Fél éve van az ügyvédeknek

Szucs-Katalin-NETLOCKAz elektronikus bírósági ügyintézésre már 2013. január elsejétől lehetőség van a törvényszéki első fokon újonnan induló polgári peres eljárásokban. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy – akár az ügyfél, akár az őt képviselő ügyvéd jár el – a beadványokat, kérelmeket és az ügy során felmerülő dokumentumokat e-mailben vagy egyéb internetes felületen is eljuttathatják a bíróságra az érintettek. Idén nyártól már nemcsak lehetőség lesz minderre, de a legtöbb bírósági eljárásban kötelezővé is válik az elektronikus ügyintézés. Fél éve van a jogi szakmának, hogy felkészüljön az új szabályozásra.

A NETLOCK közleménye szerint már eddig is sok ügyvéd számára bocsátottak ki elektronikus aláírásra módot adó tanúsítványt, azonban még mindig jelentős azok száma, akik nem rendelkeznek ilyennel. „Az igénylés egyszerű: a jogi képviselő kiválasztja a számára megfelelő tanúsítványtípust, majd egy hivatalos regisztrációs eljárásban ellenőrizzük személyazonosságát és más, törvényben előírt elemeket. A tanúsítvány kiadásával együtt biztosítunk számára egy személyre szóló, számítógéphez csatlakoztatható aláírókártyát, amelynek segítségével bármilyen digitális dokumentumot elláthat hiteles elektronikus aláírással” – összegezte Szűcs Katalin, a NETLOCK Kft. cégvezetője és jogi igazgatója.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Lehallgathatatlan számítógépeket vesz a Belügyminisztérium

ked jan 19 , 2016
A Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő társasága, a HM EI Zrt. nyerte a Belügyminisztérium TEMPEST munkaállomások és kapcsolódó informatikai eszközök beszerzésére kiírt tenderét. A pályázat nyertese nettó 18,586 millió forintért vállalata az eszközök szállítását. A tender húsz darab komplett TEMPEST munkaállomást monitorral, illetve egy darab rackszekrényt és multifunkciós, hálózati […]