Fehér törpe körül is lehet élhető bolygó

fehér törpeEgy haldokló nap, vagyis egy „fehér törpe” közelében létezhet egy bolygó, melyen lehetséges az élet egy új kutatás szerint. Ha az eredmények megerősítik, ez lenne az első, az élethez szükséges feltételekkel rendelkező planéta egy fehér törpe közelében – írta a Royal Astronomical Society havi közleménye alapján a BBC. A kutatást vezető Jay Farihi, a Unversity College London tudósa azt mondta, a megfigyelés meglepte a csillagászokat. Míg a nagyon nagy csillagok összeonlásuk után fekete lyukakká válnak, a kisebbek, mint a Nap, fehér törpék, vagyis olyan csillagok lesznek, amelyek felélték összes magüzemanyagukat, és külső rétegeiket elveszítették. Általában bolygóméretűek, és kialakulásukkor kékesfehér fényt bocsátanak ki.

A kutatócsoportnak nincs közvetlen bizonyítéka, hogy a bolygó létezik, de a fehér törpe élhető zónájában lévő 65, holdméretű égitest mozgása arra utal, hogy ott van. A struktúrák egymástól való távolsága nem változik, ami azt jelentheti, hogy egy közelükben lévő bolygó gravitációs ereje hat rájuk. „Sokkolta a kutatócsoportot. A mozgás annyira pontos volt, hogy azt nem lehetett csak úgy kitalálni” – mondta Farihi. A csillagok körüli élhető zóna egy olyan sáv, melyben a víz folyékony halmazállapotban létezhet, ezáltal életet tarthat fenn. Ha közelebb lenne a csillaghoz, akkor túl forró lenne, ha távolabb, túl hideg, a zónán belül azonban „éppen jó” a hőmérséklet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Létezik-e hatékony “vakcina” a zsarolóvírusok ellen?

szo febr 12 , 2022
Sajnos, ahogy a levegőben a Covid-19, úgy az interneten a zsarolóvírusok is terjednek. Mindkettő ellen kell védekezzünk, de most beszéljünk a digitális változatról. Ebben a cikkben megnézzük, hogy mivel tudunk ellene megfelelően védekezni. Az utóbbi két évben nagyon megszaporodtak a zsarolóvírusok. Ehhez hozzájárulhatott a kriptovaluták térnyerése is. Valamint azzal is […]
pcarena.hu

És még ez is...