Ezt teheted, ha a televízió-szolgáltatód piszkoskodik veled

televizioKözelmúltban az egyik hírközlési szolgáltató az előfizetők előzetes értesítése nélkül, a vállalt határidő előtt távolította el egyes televízió csatornáit programcsomagjaiból. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) eljárása során megállapította, hogy a szolgáltató nem tartotta be saját általános szerződési feltételeit, amikor a módosítást nem közölve ügyfeleivel, megfosztotta őket az esetleges szolgáltató-váltás lehetőségétől. Az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény szerint a szolgáltató az előfizetői szerződés egyoldalú módosítására az alábbi esetekben jogosult: az általános szerződési feltételeiben és honlapján az általa kínált díjcsomagokban feltüntette az adott csatorna szerepeltetésének általa vállalt időpontját és ez az időpont letelt, vagy az adott médiaszolgáltatás kivételét a kínálatból lakossági felméréseken alapuló nézettségi adatok vagy a médiaszolgáltatóval kötött szerződéses jogviszony indokolják.

Mindezek alapján a csatornakiosztás megváltoztatható, azonban a jogszabály tájékoztatási kötelezettséget is ró a szolgáltatókra. A szolgáltató köteles a módosításról a hatálybalépését megelőzően legalább harminc nappal értesíteni az előfizetőket. Amennyiben a módosítás az előfizető számára hátrányos rendelkezéseket tartalmaz, az előfizető az értesítéstől számított 15 napon belül további jogkövetkezmények nélkül felmondhatja a határozott időtartamú szerződését. Nem mondhatja fel ugyanakkor az előfizető a határozott időtartamú szerződést, ha határozott időtartamból eredő kedvezmények figyelembevételével kötötte meg, és a módosítás a kapott kedvezményeket nem érinti. Amennyiben az előfizetett tévécsatornája minden előzetes értesítés nélkül nem elérhető többé, és a szolgáltatóval való megegyezésre jutás sikertelen, úgy panaszával az NMHH-hoz fordulhat tájékoztatásért. Abban az esetben, ha a szolgáltató promóciós tevékenysége keretében -például ünnepek alkalmával vagy egy hétvégére-, több csatorna ingyenes hozzáférését is lehetővé teszi, annak megszüntetésekor fenti tájékoztatási kötelezettsége nem áll fenn — olvasható a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége közleményében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Kiberháború: Kína a világ vezető hatalma

ked júl 29 , 2014
Kétséget kizáróan Peking vezet az internet és a számítástechnika színterén vívott kínai-amerikai kiberháborúban, s a globális vezető szerep is az övé – vélték befolyásos tajvani szakértők a helyi médiában. Bár Kína befolyása több téren is évek óta emelkedőben van, a kibertér az első színtér, amelyen a világelsősége egyértelműen megmutatkozik. Ez […]