Ezt Galilei sem láthatta: az összes bolygó együtt lesz látható

GalilleiJúnius 17-28. között a Naprendszer összes bolygója látható lesz a hajnali égbolton egymás után sorakozva. A ritka együttállásra legutóbb több mint ezer éve került sor.

A Svábhegyi Csillagvizsgáló oldalán közzétett cikk szerint amennyiben június 17-28. között hajnalban, napkelte előtt a keleti égbolt felé fordulunk, a Naptól való távolságuk sorrendjében, öt fényes bolygó is feltűnik majd: egy sorban lesz látható a Merkúr, a Vénusz, a Mars, a Jupiter és a Szaturnusz. Ráadásként a folyamatosan fogyatkozó Hold végig is halad a bolygók mellett a napok múlásával, így minden egyes hajnalban más-más arcát mutatja a bolygósor. Az említett bolygók mellett, további két bolygó, az Uránusz és a Neptunusz, valamint a Pluto, és a legfényesebb kisbolygó, a Vesta is beáll a sorba. Azonban ezek az égitestek kizárólag távcsővel pillanthatóak meg. Ez a sor szinte egész júniusban látható, a Merkúr azonban csak a hó második felében csatlakozik a „bolygóvonathoz”.

Mint írják, az együttállás meglehetősen lazának számít, a nyolc bolygó 105 fokos látószögű egyenes mentén sorakozik az égen. A Jupiter-Mars-páros 12 fokra, a Merkúr és a Vénusz 10 fokra lesznek egymástól. A bolygósor így szabad szemmel mutatja a legszebb látványt. Aki szabad szemmel és binokulárral szeretné megfigyelni a bolygókat, érdemes még szinte teljes sötétségben, hajnali három óra körül elkezdenie. Ekkor a Neptunuszt és az Uránuszt is megtalálhatja még binokulárral. Az együttállás 3 óra 30-kor lesz a legszebb, ekkor a pitymallat már megvilágítja az eget. A cikk szerint azonban mindenképp érdemes 4 óráig várni, hogy a Merkúr is becsatlakozhasson. A különleges égi jelenségre legutóbb 947-ben volt példa (akkor még nem élt Galileo Galilei. A -szerk- megj.), és legközelebb 2492. áprilisában lesz lehetőség a megfigyelésére.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Mosogatáshoz, takarításhoz használj gumikesztyűt!

pén jún 10 , 2022
A gumikesztyű használata nem úri huncutság! Nagyon jó szolgálatot tesz a házimunka során, és kiválóan védi kezünket a külső hatásoktól. Semmiképp sem egy felesleges kiegészítőről van szó. Sőt, mindenkinek használnia kellene! Nézzük is meg, hogy miért. Egy gumikesztyű mindig legyen kéznél a házimunkához! Ha házimunkát végzel, akkor mindig gondoskodj egy […]
alphadenthigienia.hu

És még ez is...