Ezért tanulj meg tanulni II.

Egy, a napokban közzétett friss tanulmány szerint az élethosszig tartó tanulás lesz a jövőben az “életben maradás” záloga. A tanulmány megpróbál választ adni arra, hogy miért lesz még fontosabb a tanulás, mint jelenleg, és hogy hogyan érint ez szinte mindenkit.

A Volkswagen, az egyik legnagyobb autógyártó, világszerte 53 ezer munkavállalót szeretne elbocsátani. Ezzel párhuzamosan a cég ötezer szoftvermérnököt bérel Németországban az elektromos motor fejlesztése céljából. A logisztika az az iparág, amely a hatalmas átalakulása következtében majdnem teljes automatizálási szintet ér el a közeljövőben az önjáró autók és teherautók bevezetésével. A személyszállításban is jelentős változásokat tapasztalunk majd: az önjáró autók bevezetésével és folyamatos fejlesztésével egyre kevesebb ember irányította autó lesz az utakon.
Felmerül a kérdés, hogy Magyarországon ez vajon mikorra várható?

„Elektromos autókat már a XIX. század végén is készítettek, természetesen sokkal kevésbé kifinomult technológiával,mint manapság, sokkal kisebb hatótávolsággal és ólomakkumulátorokkal. A villamos autózás ma reneszánszát éli, ami a modern lítium alapú akkumulátoroknak köszönhető. Nem csak a villamos energiatárolóink, hanem a számítógépeink is jelentősen fejlődtek az utóbbi időben, ami lehetővé teszi az önvezető járművek sorozatgyártását. Az ember vészhelyzetben gyakran nem képes a helyzet optimális kezelésére, egy megfelelő gondossággal kifejlesztett szoftver sokkal biztonságosabb közlekedést eredményezhet. Az autógyártók és a politikusok elszántságát mutatja, hogy Magyarországon a következő néhány évben kialakításra kerül egy óriási önvezető autó tesztpálya — kérdés, hogy nem lesz-e késő, mire elkészül. Egyébként már Budapesten is teszteltek önvezető autókat, a technológia közelebb van hozzánk, mint gondolnánk. Mindebből elég egyszerű levonni a következtetést: ahogy az önvezető technológiák egyre jobban elterjednek, úgy csökken majd a szükséglet a gépjárművezetők iránt, ezzel egy időben az önvezető algoritmusokat kódoló kreatív programozókra egyre nagyobb szükség lesz” – állítja Veréb Szabolcs, a Green Fox Academy hardver programozó képzésének mentora.

Ez is érdekes

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.