Ezért nem mindegy milyen színvilágú a munkahelyünk

szinek-hatasa-a-munkavegzesreMivel a színek különböző hangulatokat váltanak ki belőlünk, segíthetnek abban, hogy pozitívabban lássuk a körülöttünk lévő világot, de ugyanígy lehangoltságot és stresszt is okozhatnak.

Korábban azt feltételezték, hogy ha valaki otthon érzi magát az irodában, hajlamos lesz elkalandozni, elkényelmesedni, és nem lesz olyan hatékony, mint egy szigorúan berendezett, semleges vagy ingerszegény környezetben, ahol „csak a munkára koncentrálhat”. Mi sem áll távolabb a valóságtól. A Psychologist World, ’The Psychology of Color’ című cikke szerint például a vásárlók 52 százaléka soha nem tér vissza abba az üzletbe, amelynek berendezése vagy színvilága nincs összhangban az ízlésével. Ugyanígy érezzük magunkat egy olyan irodában is, ahol szürke falak, elavult bútorok vagy agyonhasznált, kopott, kifakult irodai eszközök vesznek körül bennünket – alig várjuk, hogy kiszabaduljunk onnan.

Ha viszont munkahelyünkön van beleszólásunk abba, hogy milyen legyen a falszín vagy a design, és milyen irodaszerekkel, irodai eszközökkel szeretnénk dolgozni, ne késlekedjünk, válasszunk ízlésünk szerint. Mindenkinek megvannak a saját kedvelt színei és persze azok is, amelyeket nem szeret. Ha tehetjük, a preferált színű tárgyakkal vegyük magunkat körül – legyen szó az íróasztalunkról, az irodai székünkről, a mappákról, az irattartókról vagy akár a tűzőgépünkről. A Leitz legutóbbi felmérése ugyanis arra világít rá, hogy ha saját magunk alakíthatjuk ki munkakörnyezetünket, akkor munkakedvünk, kreativitásunk és végső soron teljesítményünk is nőni fog.

Ha otthonról dolgozunk, akkor pedig egy újabb szempont is megjelenik: az irodai kiegészítőknek a lakásunk berendezésével is harmonizálniuk kell. A Leitz által megkérdezett munkavállalók 73 százaléka fontosnak tartja, hogy a munkafelszerelése összhangban legyen otthona dekorációjával. Hiszen mi értelme van a gondosan megtervezett nappalinak, ha az első home office-ban töltött nap után a 90-es évekből itt maradt irattartók lepik el a kanapét?

Akár az otthoni dolgozószobáról van szó, akár a munkahelyi irodáról, fontos, hogy magunkénak érezzük a munkakörnyezetünket, és első pillantásra úgy gondoljuk, ez a mi birodalmunk. Az egyéni preferencia mellett azonban van a színeknek egyfajta elementárisabb hatása is, amit érdemes ismernünk és kihasználnunk. Ha a munkánk például folyamatos odafigyelést kíván, kerüljük a harsány árnyalatokat, ha viszont az egész napos pörgés a cél, nyugodtan használhatunk élénk, vibráló színeket is — olvasható a Leitz közleményében.

Meleg színek
A meleg színek közé tartozik a piros, a narancssárga, a citromsárga és ezeknek a színeknek a különböző variációi. Ezek a tűz, az őszi levelek, a napfelkelte és naplemente, energia és szenvedély színei.

• Piros
A háború, a tűz, a hadviselés, a szerelem és a szenvedély szimbóluma. Tettre ösztönző, stimuláló, energetizáló, növeli a lelkesedést, emeli a vérnyomást, a légzés- és a pulzusszámot. Figyelemfelhívó hatása miatt azonnal magára irányítja a figyelmet. Irodai alkalmazása nem igazán jellemző, ugyanakkor gyakran használják leárazásoknál és éttermek logóiban.

• Narancssárga
A vitalitás, az életerő, az energia, az ősz és a föld szimbóluma. A piros közeli rokonaként melegséget, barátságosságot, megbízhatóságot sugall. Stimulálja az aktivitást, elősegíti a szocializációt, tettre ösztönöz: vásárlásra, eladásra, előfizetésre. Azoknak lehet ideális, akiknek munkájuk során egész nap rohanniuk kell. Irodai környezetben történő alkalmazása nagyméretű nyitott irodáknál különösen hasznos lehet, mivel vizuálisan szűkíti a teret.

• Rózsaszín
A rózsaszín a szeretet színe, az optimizmus és a romantikus szerelem jelképe. Használata stresszes időszakokban különösen ajánlott, mivel igazi feszültségoldó, nyugtató hatású szín. Élénkíti a fantáziát és elősegíti a kreativitást. Élénkebb tónusai önbizalom növelő hatásúak, magabiztosságot sugallnak. Extravagáns irodánk lehet, ha ezt a színt üveggel vagy fémmel párosítjuk.

• Citromsárga
A napsütés, a napfény, a boldogság – és emellett az irigység és a gyávaság – szimbóluma. Vidámságot, melegséget, energiát sugall és stimulálja az idegrendszert, illetve a mentális folyamatokat. Optimizmust és boldogságot áraszt, ösztönzi a kommunikációt, inspirál és beindítja a kreativitást, valamint aktivizálja a memóriát, munkavégzés során elősegíti a koncentrációt.

Hideg színek
Ebbe a csoportba tartozik a kék, a zöld és a lila – ezek a színek visszafogottabbak. Főként az éjjel, a víz és a természet színei, amelyek gyakran megnyugtatják és pihentetik az embereket.

• Kék
A béke, a nyugalom, a barátság és a felelősség szimbóluma. A víz és az ég színeként folyamatosan jelen van az életünkben. Megbízhatóságot, elkötelezettséget, intelligenciát sugall, kisimítja az idegeket, segít a hosszú ideig tartó koncentrálásban, növeli a munka hatékonyságát, támogatja az intuíciót. Bizonyított tény, hogy az emberek sokkal hatékonyabb munkát tudnak végezni kék szobában, talán ezért is van az, hogy a leggyakoribb szín az irodákban és a cégek logóiban.

• Világoskék
A világoskék az élet, a gyógyítás, a béke, a megértés és a lágyság színe. Gyakran használjuk a tisztaság, a levegő és a víz jelképeként is. Sok kék szín az auránkban érzékenységre, jó kapcsolatteremtő képességre és jó tanulási képességre utal. Irodákban történő alkalmazása fiatalos hatást kelt, nyugtat, relaxál, növeli a kiegyensúlyozottságot, elősegítve ezzel a munkavégzés hatékonyságát.

• Türkizkék
Az egyensúly színe. Táplálja a központi idegrendszert, így csökkenti a nyilvánosság előtt beszélő idegességét. Irodában történő használata élénkké, érdekessé teszi a teret, élettel tölti meg a környezetét. Mivel a pihenést, a nyaralást, a nyári égboltot, a tenger színét idézi, segíti az ellazulást, a pihenést.

• Zöld
A természet, a béke, az egészség, a növekedés, a megújulás és a nyugalom szimbóluma. A leggyakoribb szín, amely körülvesz bennünket a természetben, ezért is használják gyakran a belsőépítészek. Kórházakba, irodákba helyezve nyugtató hatású, enyhíti a depresszió és a szorongás tüneteit. Azoknak is ajánlják, akik többnyire egyedül dolgoznak.

• Lila
A királyság színe: hatalmat, jólétet, luxust sugároz. Egyensúlyt jelent a föld és az ég között (a hajnali és az esti ég színe), az értelem és az érzelmek között. Főként a jó képzelőerő szimbóluma, lenyugtatja az elmét és az idegeket. Munkavégzésben fontos, hogy javítja a memóriát és ösztönzi a kreativitást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Végre egy jó hír: Deutsch szerint minden magyar állampolgár a digitális átalakulás nyertese lehet

csü dec 1 , 2016
Összefogással minden magyar állampolgár a digitális átalakulás nyertese lehet, ahogyan a Digitális jólét program utóbbi másfél évben elért eredményei is a vállalati és az állami szféra együttműködése által valósulhattak meg – fejtette ki a programért felelős miniszterelnöki biztos egy szakmai konferencián szerdán, Budapesten. Hozzátette, a változástól nem megvédeni kell a […]
Deutsch Tamás

Friss, ropogós