Ez szörnyű: a hagyományos vírusvédelemnek annyi

A zsarolóvírusok továbbra is komoly fenyegetettséget jelentenek 2020-ban. A támadók megszervezik a munkamegosztást: az egyik csoport a behatolásra szakosodik, a másik a titkosított adat megszerzésében szakértő. Egyesek a felhasználói adatok eladásából szereznek pénzt, mások a zsarolópénzekből.

Karsten Hahn víruselemző szerint a politikailag motivált aktivisták a jövőben sokkal többet használják majd a kártevőket, céljaik elérése érdekében például bevethetik a zsarolóvírusokat. Mivel az IoT okoseszközöket támadó kártevők is szaporodnak, az sem elképzelhetetlen, hogy hamarosan az okostévé képernyőjén jelenik meg a zsaroló üzenet. A kiberbűnözők emellett bébimonitorok, virtuális asszisztensek felvételeit használhatják zsaroláshoz, az esetleges támadások hatásának csökkentése érdekében ezeket érdemes a számítógépektől külön hálózatba szervezni a háztartásokon belül. Az elkövetkező években a kiberbűnözők egyre kifinomultabb módszereket használnak majd a rendszerek kompromittálására. A komplex támadási mintázatokat automatizált folyamatokként szabadítják a világra. Thomas Siebert, a G DATA védelmi technológiák vezetője szerint erősödhetnek a Living Off The Land jellegű támadások, amikor a legitim Microsoft-eszközöket egy rosszindulatú kódrészlettel kombinálják a támadók. Ezután megszerzik a jelszavakat vagy fontos adatokat, majd zsarolással szereznek pénzt. A hasonló támadásokat csak a viselkedés-alapú és mesterséges intelligenciát felhasználó detektáló eszközök ismerik fel, a hagyományos vírusvédelem gyakorlatilag tehetetlen velük szemben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Már Törökország sem a régi: ismét elérhető a Wikipédia

hét jan 20 , 2020
Több mint két és fél év után ismét elérhetővé vált a Wikipédia Törökországban – jelentette az NTV török hírtelevízió. A török telekommunikációs hatóság helyi idő szerint 20 óra 30 perckor (közép-európai idő szerint 18 óra 30 perckor) oldotta fel az online enciklopédiára vonatkozó korlátozást. Törökországban 2017. április 29-én “nemzetbiztonsági aggályokra” […]
Wikipédia