Ez felháborító: nem sugározhat Németországban az orosz propagandatelevízió

Russia Today PutyinLeállították a Russia Today (RT) orosz állami televízió német adását (RT Deutsch), miután az illetékes német hatóság megállapította, hogy a csatorna nem rendelkezik műsorszórási engedéllyel.

Az RT német hírportálján továbbra is elérhető csatornát az indulása után hét nappal távolította el németországi kínálatából a franciaországi központú Eutelsat. Az orosz állami televízió a német hírportálján közölt állásfoglalásában úgy vélte, hogy a sugárzás beszüntetése a berlin-brandenburgi regionális média- és hírközlési hatóság (Medienanstalt Berlin-Brandenburg – MABB) “törvénytelen nyomásgyakorlása” révén történt. Szerintük a MABB a “hatáskörén túlterjeszkedve” gondoskodott arról, hogy műholdon ne legyen elérhető az RT Deutsch, és megsértette a határokat átlépő televíziózásról szóló európai egyezményt, amelyet az Európa Tanács tagállamai – köztük Oroszország és Németország – fogadtak el. Egyben közölték, hogy minden jogi lehetőséget megragadnak, hogy továbbra is minél több platformon eljuttathassák a német adást a nézőkhöz. Az RT azzal indokolja, hogy jogosan sugározza német adását, hogy engedélyt kapott a kábeles és műholdas sugározásra a határokat átlépő televíziózásról szóló európai egyezmény egy harmadik tagjától, Szerbiától.

A MABB már a napokban jelezte, hogy nem tartja jogszerűnek az RT berlini és moszkvai szerkesztőségében készített adás elindítását. Eva Flecken, a hatóság igazgatója a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádiónak adott nyilatkozatában kifejtette, hogy a műsor tartalmával kapcsolatos problémák mellett van még egy gond, mégpedig az, hogy német médiahatósági engedély nélkül sugározzák. Az RT Deutsch német nyelvű, a német piacot célozza meg, de “nem kértek és nem is adtak ki rá műsorszórási engedélyt” – fejtette ki a MABB vezetője, ismertetve, hogy már megindították a Németország területére szórt műholdas adás leállíttatását célzó hivatalos eljárást. Az ügyből várhatóan hosszú jogi vita lesz. Az RT televíziót gyakran vádolják azzal, hogy az orosz kormány propaganda szócsöve, dezinformálációkat terjeszt, riporterei pedig elfogultan tudósítanak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Az EU a multik minimumadójával kapcsolatos irányelvre tett javaslatot

csü dec 23 , 2021
Az Európai Bizottság olyan irányelvre tett javaslatot, amely minimális tényleges adókulcsot ír elő a nagy multinacionális csoportok globális tevékenységei számára — közölte a brüsszeli testület. A javaslat eleget tesz az EU azon kötelezettségvállalásának, hogy rendkívül gyorsan, az elsők között hajtja végre a globális adóreformról szóló közelmúltbeli OECD-megállapodást, amelynek célja a […]
euro