Ez az egy esélyed van a zsaroló vírusok ellen

gyogyszerMivel a zsaroló kártevők által titkosított adatokat nem lehet visszanyerni, a legfontosabb mind az otthoni, mind a vállalati felhasználók számára, hogy folyamatosan biztonsági másolatokat készítsenek adataikról — figyelmeztetnek a G Data szakemberei. Ideális esetben naponta készül ilyen másolat, amelyet azután a számítógéptől teljesen külön tárolunk, ami azt jelenti, hogy a külső adathordozó sem vezeték nélküli, sem vezetékes hálózaton nincs összekapcsolva a számítógéppel. A feladat elvégzését megkönnyíti, hogy egyes vírusirtó szoftverekben beépített mentési modult találunk.

A G Data szakemberei emellett azt tanácsolja, hogy folyamatosan telepítsük a külső alkalmazások és az operációs rendszer frissítéseit. A harmadik fontos teendőnk a magatartás alapú és a felhő alapú védelem aktiválása. A heurisztikus, proaktív, valamint a reputáció alapú védelmi technológiák kiegészítik a hagyományos vírusvédelmet, és további biztonsági rétegeket képeznek a számítógépen. Ezek segítségével a vírusirtó képes lehet kiszűrni például azokat a még nem ismert kódokat, programokat, amelyek hátsó kapukat nyitnak a gépen, és külső szerverekről próbálnak meg adatokat letölteni.

Van néhány magatartási szabály, amit fontos betartani. Így például megnyitás nélkül érdemes törölnünk azokat az e-maileket, amelyek az alábbi három kritériumból legalább kettőnek megfelelnek: ismeretlen feladótól érkeznek, sürgető hangnemben vannak megírva, és negatív következményeket helyeznek kilátásba, és valamilyen cselekvésre hívnak fel. Mivel a kártevők jellemzően annak a felhasználónak a nevében futnak a gépen, aki be van jelentkezve, így érdemes nem rendszergazdai, hanem általános felhasználói jogosultsággal használni a gépet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Lassan a csecsemők is az interneten vásárolnak

ked dec 29 , 2015
A magyar fiatalok gyorsan reagálnak az új trendekre, az online vásárlás térhódítására, s egyre fiatalabb korban kezdenek el az interneten vásárolni — közölte a K&H Bank az MTI-vel. A K&H elemzéséből kiderül az is, hogy az e-kereskedelemben már egyre több napi fogyasztási cikket is vesznek, és a felnőttek mellett fokozatosan megjelenik a […]