Európai Bizottság: legyen azonnali az utalás

Európai UnióAz Európai Bizottság jogalkotási javaslatot fogadott el, amelynek célja, hogy az euróban történő átutalások az unióban bankszámlával rendelkező valamennyi polgár és vállalkozás számára váljanak azonnal elérhetővé.

A brüsszeli testület szerint az azonnali fizetések lehetővé tennék, hogy az állampolgárok a nap bármely szakában tíz másodpercen belül pénzt utaljanak, szemben a hagyományos átutalási rendszerekkel, amelyek több napot is igénybe vehetnek. A bizottság úgy véli, hogy az azonnali fizetések jelentősen javítják a pénzforgalmat, és költségmegtakarítást eredményeznek a cégek, különösen a kis-és középvállalkozások számára. A javasolt szabálymódosítás értelmében a bankok nem kérhetik többé az ügyfelektől, hogy az azonnali átutalásért többet fizessenek, mint a hagyományosért.

A bizottság számításai alapján a gyorsabb pénzügyi tranzakciók évente 1,34-1,84 milliárd euróval járulnának hozzá a gazdasági fellendüléshez. Az uniós statisztikák szerint 2022 elején az Európai Unióban az összes euróátutalás csupán 11 százaléka volt azonnali. A bizottsági javaslatot és az Európai Parlamentnek és a tagállamokat tömörítő tanácsnak is el kell még fogadnia. A javaslat véglegesítése után az euróövezeti bankoknak hat hónap állna rendelkezésre az euróban történő fizetések azonnali fogadására. Az euróövezeten kívüli bankok ennél több időt kapnak majd a felkészülésre.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

JPM: új lelet segíti a mohácsi csata helyszínének meghatározását

csü okt 27 , 2022
ShareTweetPinShareAz 1526-os mohácsi csatatér helyszínének meghatározása szempontjából jelentős lelet, egy korabeli fegyver alkatrésze került elő a minap a baranyai Majs község közelében – közölte a Janus Pannonius Múzeum (JPM). A vármegye közgyűjteményi feladatait ellátó intézmény tájékoztatása szerint sok más lelet mellett egy korábban megtalált, a mohácsi csata idejéből származó, taplólakatos […]
Mohács kakas

És még ez is...