Európai Bizottság: bejelentés után egy órán belül törölni kell a terrorpropagandát az internetről

Lényegesen fel kell gyorsítani az online terrorpropaganda eltávolítását, az érintett vállalatoknak a bejelentéseket követő egy órán belül törölniük kellene ezeket a tartalmakat az internetről – írja ajánlásaiban az Európai Bizottság. Közleményében a brüsszeli testület hangsúlyozta, hogy a jogellenes online tartalmak terjedése aláássa a polgárok bizalmát, illetve biztonsági fenyegetést jelent. Ugyan történt előrelépés az utóbbi időben, a platformoknak tovább kell fokozniuk erőfeszítéseiket a gyorsabb és hatékonyabb fellépés érdekében. Mint írták, a terrorista tartalmak jelentik a legnagyobb veszélyt, de hatalmas probléma például a gyűlöletkeltő bejegyzések és a gyermekpornográfia terjedése is, ami ellen ugyancsak hatékonyan fel kell lépni.

A bizottság szerint a közösségi médiavállalatoknak egyszerű és átlátható szabályokat kellene meghatározniuk a jogellenes tartalmak bejelentésére vonatkozóan, ide értve a “megbízható bejelentők” esetében alkalmazott gyorsított eljárásokat is, és szorosabban együtt kell működniük az illetékes nemzeti hatóságokkal. Az online terrorista tartalmakat a bejelentéstől számított egy órán belül el kell távolítani, ehhez pedig automatikus felismerési technológiákra is szükség van – szögezték le, hozzátéve, hogy a vállalkozásoknak meg kell osztaniuk egymással a megfelelő eszközöket. “Bár számos platform jelentősen több illegális tartalmat törölt, mint bármikor korábban – bizonyítva, hogy az önszabályozás működőképes -, tovább kell gyorsítani az eljárásokat” – jelentette ki Andrus Ansip digitális egységes piacért felelős uniós biztos.

Az Európai Bizottság közölte: az ajánlás hatásainak nyomon követése érdekében a tagállamoknak és a cégeknek három hónapon belül információkat kell szolgáltatniuk a terrorpropaganda elleni fellépésükről, és hat hónapon belül a többi jogellenes tartalomról. A testület az eredményektől függően dönt majd, hogy szükség van-e további lépésekre, esetleg jogszabályok elfogadására.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Elindult a Legyél te is álhírvadász!

szo márc 3 , 2018
Az álhírek elleni harcot szolgálja az MTE és az Átlátszó új, közös projektje, a Legyél te is álhírvadász!, amely játékosított formában ad lehetőséget arra, hogy gyakorolhassuk a hírek, információk ellenőrzését az interneten. A két civil szervezet az NMHH támogatásával dolgozta ki és indította el az iskolások, középiskolások, egyetemisták, és a […]
fakenews

Friss, ropogós