EU versenyjog: már anonim is bejelenthetők a vállalati fúziók és állami támogatások anomáliái

Európai ParlamentMagánszemélyek, névtelenségük megőrzése mellett, figyelmeztethetik az uniós versenyjogi hatóságokat a versenyszabályokat sértő törvénytelen vállalati fúziókról és állami támogatásokról a jövőben.

Az Európai Bizottság közleménye szerint ezzel bővül a versenyjogi kihágásokra 2017-ben bevezetett bejelentési lehetőség, amelyet olyan jogellenes gyakorlatok gyorsabb felderítése érdekében vezettek be, mint a kartellezés, az egyes termékek piactól való távoltartása, valamint a versenytársak tisztességtelen kizárása. Évente mintegy 100 ilyen bejelentés érkezett az illetékes hatóságokhoz.

Az informátorok névtelenségét, akiknek okuk van feltételezni, hogy bejelentésük bármilyen formában megtorláshoz vezethet, egy kifejezetten erre a célra kifejlesztett titkosított üzenetküldő rendszer védi. Ez kétirányú kommunikációt tesz lehetővé, így a bejelentő információt adhat, a testület pedig további felvilágosítást kérhet. A szolgáltatást egy erre szakosodott külső fél működteti, amely a kapott üzenetek tartalmát anélkül küldi el, hogy továbbítana olyan adatokat, amelyek alapján azonosítani lehetne az információt szolgáltató személyt.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Online adatbázisban teszik közzé Széchenyi levelezését

ked jan 10 , 2023
A Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézete (BTK TTI) a készülő nyomtatott kiadás mellett 2022. december 14-től online elérhető adatbázisban is közzéteszi Széchenyi István levelezését. A teljességre törekvő, modern kritikai kiadás felbecsülhetetlen értékű forrásanyagot tesz könnyen hozzáférhetővé a történészek és az érdeklődők számára, ezáltal a korabeli magyarországi viszonyok számos rétegének a megismerését […]
Széchenyi István

És még ez is...