ET-főtitkár: az európai kormányoknak vissza kell térniük a demokrácia útjára

Marija Pejcinovic Buric, az Európa Tanács főtitkáraA tagországok állam- illetve kormányfőinek, az Európa Tanács negyedik, május 16. és 17. között Reykjavíkban tervezett csúcstalálkozójukat annak kell szentelniük, hogy visszatereljék országaikat a demokrácia útjára – jelentette ki Marija Pejcinovic Buric.

Az Európa Tanács főtitkára, a szervezet éves jelentésében, amely a demokratikus intézmények erősségeinek és gyengeségeinek vizsgálata mellett a demokratikus környezet minőségére összpontosít, olyan kihívásokra hívta fel a figyelmet, mint az újságírókkal szembeni fokozódó erőszak, az igazságszolgáltatás függetlenségének csorbulása, a civil társadalom munkájának és a politikai ellenzék ellehetetlenítése. A főtitkár szerint a média munkatársainak megfigyeléssel, zaklatással, nyomon követéssel, jogtalan fogva tartással kell szembenézniük, amelyek célja a megfélemlítés, és az, hogy akadályozzák őket munkájukban.

„A tagállamok arra irányuló erőfeszítéseit, hogy a média számára kedvező jogi és szakpolitikai kereteket alakítsanak ki, javítsák az újságírók biztonságát, valamint növeljék a médiaszabályozás átláthatóságát, beárnyékolják a média munkatársai elleni, egyre növekvő erőszak és zaklatás esetei, valamint az újságírók munkájába való beavatkozás”. Véleménye szerint több tagállamban veszélybe került a közszolgálati média és a médiaszabályozó hatóságok függetlensége és finanszírozása. Az online félretájékoztatás és a gyűlöletbeszéd továbbra is komoly problémákat okoz, ami azt mutatja, hogy erősebb kormányzásra és a digitális platformok hatékonyabb felügyeletére van szükség.

Buric közölte: a tagországokban számos új törvényt fogadtak el a civil társadalom terének szűkítésére, munkájuk korlátozására. „Több tagállamban korlátozták a szólásszabadságot” – fogalmazott. Törvények teszik lehetővé, hogy nyilvános tüntetéseket minősítsenek veszélyesnek, túlzott erőszakot alkalmazzanak a tüntetőkkel szemben, hogy pénzügyi korlátozásokkal és bürokratikus akadályokkal nehezítsék a civil szervezetek tevékenységét, valamint, hogy jogi eszközöket alkalmazzanak a politikai ellenzék ellehetetlenítésére. Számos tagországnak a polarizált politikai környezet táptalajként szolgál a gyűlöletbeszéd terjedésének, ami gyakran a nőket, valamint számos kisebbséget és más kiszolgáltatott csoportot céloz. Egyes államban komoly veszély fenyegeti a bírák függetlenségét, és széles körben elterjedt az igazságszolgáltatással szembeni bizalmatlanság.

Az Európa Tanács normáit az élet minden területén alkalmazni kell — fogalmazott

Oroszország Ukrajna elleni háborújával kapcsolatban Marija Pejcinovic Buric azt írta: az egy éve tartó agresszió rendkívüli szenvedést okozott. A hírek több százezer halálesetről, több millió menekültről, kínzásról, nemi erőszakról és jelentős emberi és anyagi veszteségről, rendkívüli károkról szólnak. „Békére vágyunk, igazságosságon alapuló fenntartható békére” – fogalmazott jelentésében az Európa Tanács főtitkára.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Egyre több a bit és a bájt az autókban

ked máj 9 , 2023
ShareTweetPinShareMinden eddiginél több innováció valósul meg az autóiparban a bitek és a bájtok segítségével. A Bosch az autóipari beszállítói üzleti területének átszervezésével reagál a szoftveralapú autóipari fejlesztések irányába mutató trendre. A Robert Bosch GmbH-n belül a Bosch mobilitás a jövőben önálló üzleti szektorként működik, ismertette Stefan Hartung, a GmbH igazgatóságának […]
Bosch autó tervezés

És még ez is...