És még ez is: megint romlott a Sentix hangulatindexe

Szeptemberben már a második egymást követő hónapban romlott a Sentix frankfurti gazdaságkutató intézet euróövezeti befektetői hangulatindexe, újabb jeleként annak, hogy a gazdasági növekedés lefordult a járvány utáni fellendülés csúcsáról. A Sentix felmérése szerint az euróövezet befektetői hangulatindexe 2,6 ponttal, 19,6 pontra, április óta a legalacsonyabb szintre süllyedt. A piac a ténylegesnél valamivel jobb értéket, 19,7 pontot várt szeptemberre. A mutató két összetevője közül az aktuális helyzet megítélését számszerűsítő mutató 30,8 ponton stagnált. A hat hónapra előretekintő, konjunkturális várakozásokat számszerűsítő mutató értéke a negyedik egymást követő hónapban csökkent, az előző havi 14 pontról kilenc pontra, 2020 májusa óta a legalacsonyabb szintre esett vissza. A felmérés eredményeit összegezve Manfred Hübner, a Sentix vezérigazgatója rámutatott, hogy már tetőzött a gazdaság felzárkózási folyama a koronavírus-járvány miatti zárlatok után. “A kérdés most az, hogy csak szusszanunk egyet vagy visszafordulunk” – fogalmazott Hübner.

A felmérés adatai azt mutatják, hogy lassul a világgazdaság növekedése. A jövőbeni kilátások megítélését tükröző alindexek a felmérésbe bevont legtöbb régióban zsinórban már negyedszer vagy ötödször csökkentek augusztusban, de még mindig pozitív tartományban tartózkodnak, jelezve, hogy a gazdaságok még nem tértek le a növekedési pályáról. Ezzel együtt is a fellendülés csúcsán túljutott a gazdaság, ami az aktuális helyzet megítélésében is tetten érhető, hiszen csak néhány régióban javult kissé a mutató. Az európai konjunktúra sorsát valószínűleg a kínai gazdasági helyzet alakulása határozza majd meg – mutatott rá a Sentix. A Sentix németországi hangulatindexe ugyancsak jelentősen romlott, az augusztusi 25,7 pontról 20,9 pontra süllyedt az értéke. A jelenlegi helyzet megítélését tükröző mutató értéke 38,5 pontról 36,0 pontra süllyedt, míg a kilátásoké 13,5 pontról 6,8 pontra esett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Szijjártó: kibercsapataink harcban állnak

ked szept 7 , 2021
A magyar hírszerző szolgálatok mindent megtesznek annak érdekében, hogy megvédjék a nemzetet és a családokat a kibertámadásoktól, utánajárjanak minden lehetséges fenyegetésnek – jelentette ki a tárca szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A külügyminiszter szerint az utóbbi évtizedekben folyamatosan zajló digitális forradalom teljes mértékben megváltoztatta, újradefiniálta az emberek életének minden […]

Friss, ropogós