Erősödött Magyarországon az információbiztonság

kerekasztalxAz elmúlt három évben, az információbiztonsági törvény megszületése óta Magyarországon állami és intézményi szinten is erősödött az informatikai rendszerek biztonsága — írja az MTI. Emellett már az állampolgárok is kezdik felismerni az információbiztonság fontosságát – állapították meg pénteken Budapesten, egy szakmai kerekasztal-beszélgetésen. A szakemberek egyetértettek abban, hogy számos eredménye van az információbiztonsági törvénynek. Egyik legfontosabbként azt emelték ki, hogy a közelmúltban létrejött a Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NKI).

Bencsik Balázs, az NKI vezetője elmondta: korábban egy szétszabdalt struktúra működött, és nem volt közös platform, ahol információt cseréltek volna a szervek. Most viszont a kérdések és a problémák egy helyen összpontosulnak, “a kollégák egymás mellett ülnek, nem kell levezniük egymással” — fogalmazott a vezető. Bencsik közölte: az információbiztonságnak számos nemzetbiztonsági vonatkozása lehet, ezért is előnyös, hogy az NKI a Nemzetbiztonsági Szakszolgálaton belül működik. Ugyanakkor megjegyezte, hogy nem minden intézmény képes érzékelni, ha informatikai rendszerét támadás érte, míg mások, ha észlelték is a támadást, nem jelentik a hatóságnak. Volt rá példa, hogy egy kiberbiztonsági probléma nagyjából nyolcvan állami intézményt érintett – tette hozzá Bencsik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Gyengült Magyarországon az információbiztonság

ked febr 9 , 2016
Az Európai Unióban minden negyedik internet felhasználóval történt valamilyen biztonsági incidens tavaly, Magyarországon az arány az EU-ban a második legmagasabb, 39 százalék volt – derül ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat által hétfőn, a február 9-i Biztonságosabb Internet Napja (Safer Internet Day) alkalmából közzétett kimutatásából. Legkevésbé a cseh […]

Friss, ropogós