Erőműveket értek hackertámadások az Egyesült Államokban

Az amerikai belbiztonsági minisztérium és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) az Egyesült Államok több szövetségi államban számítógépes támadásokat észlelt erőművek, köztük atomerőművek ellen – írja a The New York Times.

A napilap információi szerint az elkövetők azonosítása egyelőre folyamatban van, de támadásaikat valószínűsíthetően egy „külföldi állam” megbízásából követték el. Támadásaik egyes amerikai energetikai rendszerek ellen május eleje óta folyamatosak. A kiberbiztonsággal foglalkozó szakembereknek azonban sikerült több atomerőművet megvédeniük. A belbiztonsági minisztérium és az FBI közleményt adott ki, amelyben leszögezik: a kibertámadások és behatolási kísérletek az energetikai szektort érintik, „nem jelentenek veszélyt a közbiztonságra, és a közigazgatási és üzleti életre gyakorolt potenciális hatásuk is korlátozottnak tűnik”. A nyilvánosságra került dokumentumok szerint legalább tizenkét erőművet értek számítógépes támadások. Az egyik megvédett atomerőmű Kansas államban található.

A Bloomberg hírügynökség meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt közölte: a hackerek külföldi kormányzat megbízásából dolgoznak, a legfőbb gyanúsított Oroszország. A hírügynökség – szintén meg nem nevezett – nemzetbiztonsági szakembereket idézve arra is felhívta a figyelmet, hogy a hackerek kifejezetten a sérülékeny számítógépes rendszereket kutatják fel, és céljuk az Egyesült Államok áramszolgáltató és áramtermelő hálózatainak megbénítása. A belbiztonsági minisztérium szóvivője nem kívánta kommentálni az értesüléseket, így azt sem, hogy a támadások honnan indultak ki, és a hackereknek mely erőművek számítógépes rendszerét sikerült feltörniük.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Egy kutatás szerint hatékonyabb a Prezi a Power Pointnál

vas júl 9 , 2017
A Prezivel készült előadásokat a Power Pointos prezentációknál emlékezetesebbnek, magával ragadóbbnak, és hallgatóság figyelmét jobban lekötőbbnek találta az a Harvard Egyetem kutatói által végzett vizsgálat. A Harvad Egyetem közzé tette egy kutatásának az eredményét. A kutatásban a slide alapú Power Point és a zoomolható felületű prezentációs szoftvert, a Prezit hasonlította […]

És még ez is...