Érintésmentes parkolási rendszert fejlesztett ki egy magyar startup

Érintésmentes parkolási rendszert fejlesztett ki egy magyar startup cég, a Rollet. A zárt parkolókban használható rendszert Debrecenben és Budapesten már több parkolóban is használják. A cégek rendszer telepítéséért és használatért fizetnek a Rolletnek, amelynek applikációja lehetővé teszi a jegyváltás és más beavatkozás nélküli automatikus fizetést. A közlemény szerint a startup tavaly júniusban Debrecenben debütált, ahol jelenleg nyolc parkolóban érhető el ez az automatizált fizetési rendszer, köztük a Debreceni Nemzetközi Repülőtéren is, ahol becslések szerint hétszázezer utas fordul meg a 2019-ben. Budapesten egytucatnyi parkolóban kezdték meg a rendszer használatát az idén.
A társaság közleménye szerint a rendszer lényege, hogy a rendszám és a bankkártyaadatok egyszeri regisztrálása után a Rollet felismeri az autót és automatikusan felnyitja a sorompót a jármű előtt. A fizetés is teljesen automatikusan történik, a rendszer levonja a parkolási díj összegét a bankkártyáról és felnyitja az autós előtt a sorompót. A parkolásért nem számítanak fel kényelmi díjat, így a felhasználó pont annyit fizet, mintha jeggyel parkolna.

A Rolletet fejlesztő Parkour Technologies-t az MFB/Hiventures tőkealapjától származó 124 millió forint tőkebevonással alapították 2017-ben, eddig 600 millió forint tőkét vontak be intézményi befektetőktől. A debreceni központtal működő cég jelenleg húsz fős. A rendszer fejlesztésére nagyjából kétszázmillió forintot fordított a startup. Az Igazságügyi Minisztérium honlapján (még) elérhető eredmény-kimutatás szerint a társaság 2018-ban 15,8 millió forint nettó árbevételt ért el, adózás utáni vesztesége 60 millió forint volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.