Ennyit keresnek a kiberbűnözők az átejtett felhasználókon

hackerA kiberbűnözők hússzor akkora nyereséget sepernek be, mint amennyibe támadásaik kerülnek, állítják a Kaspersky Lab szakértői. A kutatás a leggyakrabban használt hackereszközök árát hasonlította össze a sikeres rosszindulatú műveletek során megszerezhető pénzösszegekkel. „Egyáltalán nem okoz nehézséget manapság a rosszindulatú programok megvásárlása: ezek egyszerűen megtalálhatók a különféle hacker fórumokon, és viszonylagos olcsóságuk rendkívül vonzóvá teszik őket. Az ezt az utat követő kiberbűnözőknek semmilyen szakértelemre sincs szükségük: egy meghatározott áron olyan azonnal használható csomaghoz jutnak, amellyel tetszés szerint indíthatnak támadásokat. Emiatt a felhasználóknak különösen gondosnak kell lenniük, hogy elkerüljék pénzük vagy adataik elvesztését” — jelentette ki Alekszander Gosztyev, a Kaspersky vezető biztonsági szakértője.

Például egy népszerű közösségi hálózat weboldalát utánzó adathalász oldal létrehozása és a forgalmat ide irányító spamterjesztő projekt elindítása jelenleg átlagosan 150 dollárba kerül. Ha a kiberbűnözőknek sikerül száz embert rászedniük, akár tízezer dollárt is kereshetnek a megszerzett bizalmas adatok eladásával. Az áldozatok pedig értékes kapcsolati információkat, valamint személyes fényképeket és üzeneteket vesztenek el. Egy mobil trójai sokkal drágább: jelenleg átlagosan ezer dollárba kerül a malware megvásárlása és terjesztése, de természetesen a haszon is sokkal nagyobb. Egy okostelefon blokkolásának feloldásáért a támadók tíz-kétszáz dollár közötti összeget szoktak kérni, ami azt jelenti, hogy száz potenciális áldozat akár húszezer dollárt is hozhat a konyhára.

Ugyanekkora összeget lehet kasszírozni egy titkosítást végző zsaroló program (ransomware) bevetésével, de ez kétszer akkora – kétezer dollár körüli – „kezdeti befektetést” igényel. Az áldozatok veszteségei is nagyobbak lesznek, mivel az titkosítás feloldásáért kért váltságdíj minimális összege általában száz dollár. Az igazán nagy zsákmányra áhítozó csalók banki trójaiakat használnak, amelyekkel közvetlenül szerezhetnek pénzt. Miután háromezer dollár összeget költöttek a malware-re, a kihasználó kódra és a terjesztést végző spamküldő projektre, akár 72 ezer dollárt is összegereblyézhetnek. Ugyanakkor minden áldozatuk egyenként átlagosan 722 dollárt veszít.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Új vezetővel erősít a Xerox

hét dec 1 , 2014
November végén új vezetőt nevezett ki a Xerox szolgáltatási divíziója. A jövőben az alelnöki jogkört gyakorló Sue Watts alá tartozik ennek a kulcsfontosságú vállalati részlegnek a fejlesztése, menedzselése. A szakember az elmúlt évtizedekben jelentős tapasztalatokat szerzett az egész világra kiterjedően az it és az üzleti folyamatok kiszervezésének tervezésében, menedzselésében nagyvállalati […]