Ennyi esélyed van, ha megtámad egy zsarolóvírus

ransomwareA folyamatosan növekvő és egyre kifinomultabb zsarolóvírus-támadások megelőzése és az esetleges kár enyhítése érdekében az ESET és a KÜRT biztonságtechnológiai cég közös szakmai útmutatással próbál segítséget nyújtani.

Így védekezzünk a veszély ellen
– Ismeretlen feladótól érkezett e-mailekben ne nyissuk meg a mellékletet, főleg ha ez tömörített állomány
– Munkahelyünkön figyelmeztessük azon kollégáinkat a veszélyekre, akik főleg külső irányból kapják leveleik többségét (pl. pénzügyi vagy HR osztály)
– Készítsünk rendszeresen biztonsági mentést adatainkról, amelyek segítségével fertőzés esetén visszanyerhetőek adataink. Biztonsági mentéseink külső adathordozókon legyenek, amelyek nincsenek csatlakoztatva a számítógéphez.
– Tartsuk naprakészen operációs rendszerünket és szoftvereinket, mindig telepítsük ezek frissítéseit.
Biztonsági szoftvereinknél kiemelten fontos a legújabb frissítések telepítése, valamint lehetőség szerint a legújabb termékverzió használata.

Ez a tennivaló, ha megtámad egy zsarolóvírus
– Amennyiben a vírustámadás megtörtént, a legfontosabb a számítógép izolálása. Semmilyen körülmények között ne próbáljuk meg csatlakoztatni számítógépes hálózathoz, se vezetéken, se wifi-n, mert ezzel a többi számítógépen lévő adatot is kockáztatjuk.
– Hordozható adattárolót (Pendrive, külső merevlemez) sem szabad csatlakoztatni, hiszen ezzel a fertőzést továbbvihetjük egy másik számítógépre.
– A kárelhárítás után a zsaroló vírus teljes eltávolítását mindenképpen bízzuk szakemberre. A meghajtó teljes formázását javasoljuk, ezzel biztosan eltűnik a vírus minden nyoma.
– Csak a teljes operációs rendszer újratelepítése, valamint az aktív vírusvédelem bekapcsolása után próbálkozzunk adatainkat az archív mentésekből helyreállítani.
– Mivel a titkosítás feltörése technikailag nem oldható meg, így az adatmentés a titkosított adatokra vonatkozóan a legtöbb esetben sikertelen lesz. Ha a számítógépen be volt állítva visszaállítási pont, többnyire visszanyerhető valamennyi adattartalom.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

A Samsung KNOX a legerősebb

hét ápr 18 , 2016
A Gartner elemzőcég szerint a Samsung KNOX 2.6, a dél-Koreai gyártó beépített és gyárilag használatra kész biztonsági megoldása kapta a „legerősebb” értékelést a Gartner „Mobil eszközök biztonsága: Platformok összehasonlítása” jelentésében. A napokban közzétett jelentés tizenkét mobil platform operációs rendszerének központi biztonsági funkcióit, valamint az eszközök vállalati szintű felügyeleti szolgáltatásait hasonlította össze. A […]
Samsung