Emeltdíjas átverés: végre egy törvénymódosítás, ami védelmet nyújthat

telefonálEgyre gyakoribb az a csalás, amelynek során ismeretlen számú hívást felvéve csak valami furcsaság tapasztalható, többnyire csak a nagy, süket csönd hallható, majd amikor megérkezik a következő telefonszámla csúnyán megemelkedhet a vérnyomás, ugyanis a jellemzően külföldről indított hívások emelt díjas szolgáltatáshoz kapcsolódnak, s aki ezeket fogadja, abban a pillanatban áldozattá válik. Eddig kizárólag úgy lehetett ez ellen védekezni, hogy nem fogadtunk semmilyen ismeretlen számról indított hívást, főleg akkor, ha az valamilyen ismeretlen ország előhívójával rendelkezett. Mostantól már a törvény is védi az előfizetőket: egy törvénymódosításnak köszönhetően az efféle csalások miatti extra költség mostantól a szolgáltatót terheli.

Július 3-án fogadta el ugyanis a parlament az Elektronikus Hírközlési Törvény átfogó módosítását. A módosítások az Európai Elektronikus Hírközlési Kódexszel való jogharmonizáció biztosítását szolgálja. A Kódex a 2009-es hírközlési keretszabályozást igazítja a gyorsan változó hírközlési piac igényeihez. A változások tartalmaznak egy fontos újítást, amely az emeltdíjas szolgáltatások nem szándékolt igénybevételével történő visszaélések visszaszorítását célozza. Mostantól az ilyen csaláson alapuló hívások esetén a hatóság elrendelheti az előfizető által a szolgáltatónak fizetett díjak visszatérítését, még akkor is, ha a tényleges elkövető nem az előfizetővel közvetlen kapcsolatban álló hírközlési szolgáltató volt, hanem egy harmadik személy.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Adózói életút: mindent tudni fog mindenkiről az adóhatóság

hét júl 13 , 2020
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 13,99 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból és 4,759 milliárd forint saját forrás felhasználásával fejleszti szolgáltatásait; a következő években megújulnak az ügyfeleket segítő egyes szolgáltatások és online megoldások. A NAV közleménye szerint a fejlesztések az adóhatóság, a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt., […]
szerver