Elvégezték a századik robotsebészeti műtétet Magyarországon

sebészrobotTúl vannak a századik robotsebészeti beavatkozáson az Országos Onkológiai Intézet (OOI) és a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház szakemberei.

Polgár Csaba, az OOI főigazgatója elmondta, a január óta elvégzett több mint száz beavatkozással mérföldkőhöz érkezett a két intézmény, a hétvégén érkezett robotsebészeti szimulátorral pedig elindulhat az oktatási, képzési program is. A magyarországi robotsebészeti program elindítása 1,3 milliárd forintba került. A program keretében az első műtétet január 21-én végezték el, a projekt jövő februári zárására pedig 200-200, a Da Vinci X robottal elvégzett műtétet tűztek ki célul – tette hozzá.

Polgár szerint a program jól halad, intézményenként novemberig 75-75 robotasszisztált beavatkozásra kaptak társadalombiztosítási finanszírozást, és további 200-200 műtét befogadása lesz megoldott. A robotasszisztált műtétek előnyeit ecsetelve Novák Zoltán, az OOI nőgyógyászati daganatsebészeti részlegének osztályvezető főorvosa elmondta, a sebész négy robotkarral dolgozik, a beavatkozás így sokkal precízebben hajtható végre, a műtéti terület képe jelentősen nagyítható, a folyamatot az operáló orvos három dimenzióban látja.

Tenke Péter, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház urológiai osztályának vezetője hozzátette: a robottal végzett műtét ideje lerövidül, az operáció után a beteg hamarabb felépül, kevesebb a kórházban töltött idő. Az onkológiai beavatkozások közül 58-at az OOI-ben, 56-ot pedig a dél-pesti kórházban végeztek el, előbbinél nőgyógyászati – méhnyakrák-, méhtestdaganat-műtéteknél -, míg utóbbinál urológiai és veseműtéteknél használták a robotot. Polgár hozzáfűzte: a Semmelweis Egyetemen is munkába állt egy hasonló robot, és a tervek szerint az év végére a három vidéki orvosegyetemen is lehetőség lesz robotasszisztált műtéteket végezni.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

A nyugdíj előtakarékossági számla öröklése: a legfontosabb kérdések

pén jún 10 , 2022
A nyugdíj előtakarékossági számla azaz a NYESZ a harmadik leismertebb nyugdíj előtakarékossági formának számít. Kevesen választják az önkéntes magánnyugdíjpénztár és a nyugdíjbiztosítás mellett, azonban akik a NYESZ keretén belül gondoltak a jövőjükre azok számára is felmerülhet a kérdés, hogy mi történik majd a számlájukkal a haláluk után? Ennek járunk most […]
szerződés

Friss, ropogós