Elutasították a Huawei pénzügyi igazgatója elleni vádakat.

Meng Van-csou, a Huawei pénzügyi igazgatójaEgy amerikai bíró elutasította a Meng Van-csou, a Huawei Technologies pénzügyi vezetője elleni vádakat, ezzel hivatalosan is véget vetve az amerikai-kínai kapcsolatokat feszítő büntetőjogi szankciós ügynek.

Meng, akinek édesapja, Zsen Cseng-fej, a Huawei alapítója és vezérigazgatója, tavaly megállapodást kötött az amerikai ügyészekkel az ügy megszüntetéséről négy évvel a 2018 decemberi letartóztatása után. Az ügyészek banki csalással és más bűncselekményekkel vádolták Menget, amiért félrevezette az HSBC Holdings Plc-t és más bankokat a Huawei és egy Iránban működő vállalat közötti kapcsolatáról. A vád szerint Meng tevékenysge miatt a bankokat büntetés fenyegette az amerikai szankciókat sértő tranzakciók végrehajtásáért. A Huawei tagadta a vádakat a kapcsolódó amerikai büntetőjogi vádakban.

Ann Donnelly brooklyni kerületi bírónő a Meng elleni vádat úgy utasította el, hogy azt nem lehet újra előterjeszteni. Meng közel három évet töltött házi őrizetben Kanadában, miután letartóztatták Vancouverben. 2021 szeptemberében halasztott vádemelési megállapodást kötött az amerikai ügyészekkel, amelyben elismerte, hogy hamis nyilatkozatokat tett a Huawei iráni üzletével kapcsolatban. Azon a napon, amikor a bírónő jóváhagyta ezt a megállapodást, Meng hazarepülhetett Sencsenbe. Nem véletlen egybeesés, hogy nem sokkal később Kína szabadon engedett két kanadai állampolgárt és két amerikai testvérpárt, akiket addig nem engedtek ki Kínából — számolt be a Reuters.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Az EU demokráciát exportálna Fehéroroszországba

pén dec 9 , 2022
ShareTweetPinShareAz Európai Bizottság új, 25 millió eurós programot fogadott el a fehéroroszországi demokratikus törekvések támogatására, a segélyt a civil társadalom képviselőinek, diákoknak és egyetemeknek juttatja el a brüsszeli testület. A bizottság sajtóközleménye szerint a finanszírozás célja, hogy támogassa a fehérorosz civil társadalom aktivistáinak tevékenységét, a demokratikus változások és az emberi […]
euro

És még ez is...