Elutasítja az it-gigászokra kivetendő adót a müncheni iparkamara

Hátrányos következményei lennének az európai gazdaságra nézve az Európai Bizottság által tervezett digitális adónak a müncheni ifo gazdaságkutató intézet és a felső-bajorországi iparkamara közös tanulmánya szerint.

Az Európai Bizottság (EB) az idén márciusban mutatta be javaslatait az információtechnológiai nagyvállalatok megadóztatására. Az EB becslése szerint három százalékos adó esetén évente mintegy ötmilliárd euró adóbevétel keletkezne az EU-ban. Az adót a felhasználók tartózkodási helye szerinti uniós tagállam szedné be. Az EB hosszú távú megoldásként megreformálná a digitális tevékenységekre vonatkozó társasági adóval kapcsolatos szabályokat, hogy a tagországok megadóztassák a területükön képződő nyereséget, még akkor is, ha a vállalkozás ott fizikailag nincs jelen.

Az ifo gazdaságkutató intézet valamint a müncheni és felső-bajorországi kereskedelmi és iparkamara közös tanulmányának megállapításait kommentálva Clemens Fuest, az ifo igazgatója annak a véleményének adott hangot, hogy “komoly problémákat okozna és negatív következményekkel járna” a digitális adó bevezetése az Európai Unióban. A digitális gazdaságra kivetett külön teher erősen fékezné a szektor fejlődését – fejtette ki az ifo igazgatója, hozzátéve, hogy az adó kivetése a kereskedelmi ellentéteket is csak tovább mélyítené. “Az Egyesült Államokban és más országokban bejegyzett digitális szolgáltatásokat nyújtó vállalatok vámtételként érzékelnék az adót, ami csak tovább mélyítené a kereskedelmi ellentéteket” – fogalmazott.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Babales program a Szent János Kórházban

szo szept 22 , 2018
Öt kamera segítségével az interneten keresztül is láthatják inkubátorban fekvő koraszülött gyermeküket a szülők előre egyeztetett időpontban a Szent János Kórházban elindult Babales program keretében – közölte az intézmény koraszülöttrészlegének vezető főorvosa. Tory Vera azt mondta, minden tizedik újszülött koraszülöttként jön a világra, sokszor csak 400-500 grammal születnek, és hónapokat […]

Friss, ropogós