Elpusztult Aura, faját a kihalástól megmentő ibériai hiúz

Ibériai hiúzElpusztult Aura, faját a kihalástól megmentő ibériai hiúz, a világ legritkább macskaféléjének legidősebb regisztrált példánya.

Az állatot 2002-ben, mindössze egy hónapos korában fogták be, amikor az ibériai hiúzok száma a félszigeten száz alá csökkent a mezőgazdasági termelés, az orvvadászat és a közúti balesetek miatt. húsz évvel később a párduchiúz néven is ismert faj populációja már közelít az 1400-hoz, amelyből több mint 900 Aura leszármazottja. A hiúzok megmentésére nagyszabású tenyésztési programot hoztak létre a délnyugat-spanyolországi Donana Nemzeti Parkban, Európa legnagyobb kiterjedésű természetvédelmi területén.

Itt született az évek során Aura 14 kölyke, amelyek közül hatot szabadon engedtek az ország különböző részein abban a reményben, hogy a vörös rókánál kicsivel nagyobb, jellegzetes fekete-fehér szakállt és fekete fülpamacsot viselő pöttyös bundájú állatok idővel benépesítik a területet. A tenyészprogramban részt vevő Természetvédelmi Világalap óriási sikernek minősítette a fajmegőrzési programot, de a szervezet szerint ahhoz, hogy az ibériai hiúz kikerüljön a veszélyeztetett fajok közül, egyedszámának háromezer fölé kell emelkednie, ezen belül 750 ivarérett nősténnyel.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

4iG: árat emel a Digi-csoport

hét nov 14 , 2022
Emeli vezetékes és műholdas szolgáltatásainak listaárát a Digi-csoport januárban — közölte a 4iG leányvállalata. A drágítást a “csodás” magyarországi gazdasági helyzettel indokolták: az infláció és az energiaárak ugyanis jelentősen emelték a működési költségeiket. Az árváltozás a Digi és a hozzá tartozó Invitel valamennyi kábeltévé-, internet-, telefon- és műholdas szolgáltatását érinti. […]
Digi