Elpuskázták: a központi informatikai rendszer hibáját használta ki a bukott diák

Közokirat-hamisítás és hamis magánokirat felhasználása miatt emelt vádat a Nagykanizsai Járási Ügyészség egy zalai fiatal ellen, aki a központi informatikai rendszer hibáját kihasználva meghamisította a bukott érettségi vizsgájának dokumentumát. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség szóvivője szerint a jelenleg 19 éves fiatalember tavaly fejezte volna be a tanulmányait az egyik nagykanizsai szakképző iskolában. Matematikából azonban megbukott, ezért rendes érettségi vizsgára nem mehetett, a megfelelő érdemjegyekkel lezárt tárgyakból azonban előrehozott érettségit tehetett tavaly júniusban. Ezen a vizsgán négy tárgyból vizsgázott, magyarból és történelemből azonban – mobiltelefonjával internetre csatlakozva – puskázni próbált, azonban ezt észrevették a felügyelő tanárok. A két tárgyból a fiatalember vizsgaeredményeit két nappal később a vizsgabizottság érvénytelenítette, a harmadik tárgyból pedig megbukott, így ebből javítóvizsgára kötelezték.

A történtek miatt a fiatal a vizsgák után egy, az érettségi törzslaphoz hasonló tartalmú törzslapkivonatot kapott, aminek záradéka tartalmazta, hogy szabálytalanság elkövetése, illetve a bukás miatt csak javítóvizsgákat tehet. A kétszintű érettségi szoftver rendszerhibája miatt azonban hiába érvénytelenítette a szabálytalanság miatt a vizsgabizottság a vizsgaeredményeket, a szoftverben egyszer érvényesként rögzített és lezárt adatot utólag nem lehetett módosítani, emiatt a két tárgy rovatában a záradék ellenére elégséges osztályzat szerepelt. Az elírást a fiatal észrevette, de erről senkinek nem szólt, helyette a törzslapkivonat záradékrészét lefényképezte, majd számítógépével átszerkesztve úgy módosította, hogy csak egy tárgyból kelljen javítóvizsgát tennie. Az általa kinyomtatott hamis törzslapkivonattal tavaly ősszel egy másik nagykanizsai középiskolában jelentkezett érettségire, ott azonban ellenőrzéskor kiderült a hamisítás, ami miatt rendőrségi feljelentést tettek. (Arról nem szól a hír, hogy az informatikai rendszer hibájáért bárkit is felelősségre vontak volna. A -szerk- megj.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Kis-Benedek: nem hekkerek lophattak adatokat az orosz titkosszolgálattól

vas júl 28 , 2019
Lehetséges, hogy nem hekkerek, hanem az orosz titkosszolgálat egyik munkatársa segítette a nemrég történt adatlopást – nyilatkozta Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő. Mint elmondta, a kormányzati dokumentumokat kiszivárogtató WikiLeaks-oldal és a Snowden-ügy után, amelyben az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) korábbi alkalmazottja, Edward Snowden leleplezte az NSA titkos adatgyűjtési programját, nem lehet […]