Először ment át robot egy öntudat teszten

3

Nao-robotMegoldotta egy ismert rejtvény módosított változatát, és ezzel kisfokú öntudatról tett tanúbizonyságot egy robot. Az amerikai kísérletben Selmer Bringsjord kutató megérinti három Nao robot fejét, amit azok úgy értelmeznek, hogy tablettát kapnak. A pirulák közül kettő némító hatással bír, egy azonban csak placebo. Ezután a tudós megkérdezi, ki milyen tablettát kapott. Rövid várakozás után az egyik robot feláll, és közli: „Nem tudom”. Majd gondolkodóba esik, jelentkezik, és kijavítja magát: „Bocsánat, most már tudom. Be tudtam bizonyítani, hogy nem én kaptam a némító tablettát (hiszen megszólaltam).”

A kísérlet ugyan egyszerűnek tűnhet, de a robotok számára ez az egyik legnehezebb teszt. Megoldásához nemcsak hallaniuk és megérteniük kell a kérdést, de képesnek kell lenniük saját hangjuk felismerésére is és megkülönböztetésére a többiekétől. Állítólag aggodalomra azért semmi ok, mert ez a fajta öntudat még csak a közelébe sem ér az emberének, vagy a Terminátorból ismert Skynetének. A robotok ugyanis képtelenek az információkat koherens világképpé összefűzni. (Egyelőre. A -szerk- megj.) Mivel ezeket a Nao robotokat úgy programozták, hogy egy specifikus szituációban legyenek öntudatosak, ezért Bringsjord kísérlete mindenképpen fontos lépés az olyan robotok megalkotásának irányába, amelyek képesek megérteni szerepüket a társadalomban — olvasható a BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék Facebook oldalán.

Ezen alapul a tablettás fejtörő
Egy klasszikus filozófiai rejtvény, mely így szól: „A király magához hívatja az ország három legbölcsebb emberét, és mindegyikük fejére vagy egy fehér, vagy egy kék sapkát tesz. A bölcsek látják egymás sapkáit, a sajátjukat viszont nem, továbbá nem is beszélhetnek egymással. A király közli velük, hogy legalább egyikük fején kék sapka van, és hogy a verseny tisztességes, mert mindegyikőjüknek ugyanannyi információ áll rendelkezésére. Amelyik tudós megfejti, hogy milyen sapkát visel, az lesz a király új tanácsadója.”

3 thoughts on “Először ment át robot egy öntudat teszten

  1. Nem azt mondja a király, hogy csak egyikük fején van kék sapka, hanem azt, hogy legalább egyikükén. Tehát előfordulhat mindegyikük fején kék sapka van, ilyenkor lehet ám gondolkodni erősen…

  2. Akármilyen leosztásban csinálják a sapkás próbát, mindig lesz közöttük egy, aki azonos színből kettőt lát, így nyilván ő lesz a győztes, vagyis a próba semmit nem ér, hiszen egyikük mindenképpen behozhatatlan előnyre tesz szert!

  3. Van néhány ötletem emberek tesztelésére (főleg vezetőkre gondolok). Bár nekik öntudat tesztre speciel nincs szükség. Esetleg empátiateszt, köznapi élet ismeret, stb.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Totál kész az UtiMix.hu

ked júl 21 , 2015
A ceglédi ZigITon Kft. bejelentett, hogy teljesen elkészült az UtiMix.hu belföldi utazási portál. Az rss gyűjtőoldalon hazai utazási hírek, információk, ajánlatok és érdekességek mindenki számára ingyenesen elérhetők. A közlemény szerint a honlapon rendelkezésre állnak a legjobb hazai ajánlatok, hozzáférhetőek utazási és tematikus portálok, honlapok és blogok friss információi és egyéb […]

Friss, ropogós