Előre tudhato ki lesz öngyilkos

1

BigDataA pszichológia már régen kimutatta, hogy nő az öngyilkosság kockázata azt követően, ha valakit mentális zavarok miatt kórházban kezeltek. Az azonban, hogy mely pácienseknél a legmagasabb a kockázati tényező, mindeddig nem tűnt pontosan megjósolhatónak. A megoldást a jelek szerint egy katonai kutatás szállítja. Egy, az amerikai hadsereg múltbéli esetein alapuló nagyszabású tanulmány jelentős előrelépést jelent a kockázatok értékelésében és előrejelzésében. Az Egyesült Államokban több ezer olyan katona esetét vizsgálták meg, akiket 2004 és 2009 között kórházban kezeltek. A STARRS (Study To Assess Risk and Resilience in Servicemembers) elnevezésű projektben a Harvard Medical School szakértői lelki problémák miatt kórházban kezelt katonák eseteit vizsgálták, és a kutatásban minden létező adatot számításba vettek. A vizsgálati eredmények alapján egy olyan algoritmust is kifejlesztettek, amely előre jelzi, kinél magas az öngyilkosság kockázata.

Az algoritmus a 2004 és 2009 között kórházi kezelésen átesett (katonai) páciensek 5 százalékánál jelezett magas kockázatú öngyilkossági hajlamot. Mindez a valós adatokkal is erősen egybevágott, hiszen a vizsgált csoportban a kórházi elbocsátást követő öngyilkosságok több mint fele ebben az öt százaléknyi, utólag magas kockázatba sorolt csoportban történt. A kutatásban vizsgált ötéves időszakban 68 katona követett el öngyilkosságot az azt követő 12 hónapban, hogy elhagyta a kórházat. Bár ez a szám alacsonynak tűnhet, a kutatás jelentőségét inkább az mutatja, hogy a lakosság körében az öngyilkossági ráta (százezer lakosra 264 öngyilkosság jutott egy évben) mintegy 15-szöröse a hadseregben mértnek (18,5 eset jut százezer főre). A STARRS-kutatásban az algoritmus segítségével megjelölt öt százaléknyi csoportban az öngyilkossági arány kiugróan magas volt: évente 3824 eset 100 ezer katonára vetítve.

A kutatást vezető professzor úgy fogalmazott: azok, akiket a képlet alapján a magas kockázati csoportba soroltunk, szinte flörtölnek a halállal. Bár 100, korábban kórházi kezelés alatt álló katona közül három-négy volt az öngyilkosok száma, legalább további negyvennel történt valamilyen komolyabb incidens egy éven belül. A kutatók szerint a katonák saját, egyedi adatai alapján adatbázist készíthetnek a megjósolható egyéni kockázatokról. A folyamatosan frissülő adatbázist szükség esetén megosztanák az orvosokkal is, így ha egy katona kórházba kerül, személyre szabott kezelést és utánkövetést biztosíthatnak számára. A szakemberek jelenleg az USA Katonai Kutatóközpontjában fejlesztik az adatbázis keretrendszerét, azt viszont még nem tudják, hogy a szisztémát mikor alkalmazhatják a gyakorlatban is — írja a Military Times cikke nyomán a Biztonságpiac.hu.

One thought on “Előre tudhato ki lesz öngyilkos

  1. Lehet, hogy őrnagytól felfelé kényszer mentális kezelést kéne alkalmazni, majd tábornoko híján kitörne a világbéke.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Egy-két év múlva lehet csak nyereséges a Tesco Mobile

hét nov 17 , 2014
Több mint 200 ezer SIM-kártyát adott el a Magyarországon két és fél éve indult Tesco Mobile, a társaság ezzel a feltöltőkártyás piacon 1,5 százalékos részesedést ért el — írja az MTI. A kártyákhoz mintegy 80 ezer készüléket is vásároltak az ügyfelek, akik összesen mintegy 1,7 milliárd forintot töltöttek már fel […]