Elkészült csillebérci Wigner Adatközpont

tudományOrbán Viktor miniszterelnök, Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke és Rolf-Dieter Heuer, az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) főigazgatója avatta fel a Magyar Tudományos Akadémia Wigner Fizikai Kutatóközpontjában megvalósult CERN-adatközpontot csütörtök délután Csillebércen. Az átadáson elhangzott, hogy a 8,5 milliárdos központba negyvenmilliárd forint (?!?) értékben érkeztek számítógépek. A négyezer négyzetméteres, négy teremből álló épületben kezelik azokat az adatokat, amelyek a hadronütköztetőben keletkeztek — írja az MTI.

Pálinkás   elmondta, hogy az adatközpont a kormány és az MTA példaértékű összefogásával rekordidő alatt épült meg. A beruházás iparági hatása már most érezhető, de a magyar tudományos életre is komoly befolyása lesz. Az adatközpont révén Magyarország hozzájárulása jelentősen megnövekedett az európai kutatásokhoz.

CERN főigazgatója szerint a budapesti adatközpont megnyitója egyben paradigmaváltást is jelent, hiszen a tudomány áttörte a tagállami határokat. „A CERN-nek két szíve van, amelyből az egyik mostantól itt dobog Magyarországon” – mondta Heuer. Felidézte, hogy a Wigner Fizikai Kutatóközpontot kilenc jelentkező közül választották ki, döntésüket a központ dolgozóinak szakértelmével, a vállalt rövid határidővel és a pályázat innovatív megközelítésével indokolta.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

A Google tagad

hét jún 17 , 2013
  Larry Page-nek, a Google alapító-vezérigazgatójának, és David Drummondnak a Google vezető jogászának közös közleménye szerint a Google nem csatlakozott semmilyen olyan programhoz, amely az USA – vagy bármely másik állam – kormányának hozzáférést adna szervereihez. Az USA kormánya nem rendelkezik hozzáféréssel, nincs semmiféle hátsó ajtó az adatközpontjainkban tárolt információkhoz. […]

És még ez is...