Elkészült az 1939 és 1944 közötti képviselőházi ülések adatbázisa

Bajcsy-Zsilinszky EndreElkészült a teljes adatbázisa a képviselőház 1939 június 12. és 1944. november 9. között megtartott 378 ülésének. Az Országgyűlési Könyvtár anyaga könnyen áttekinthető formában olvasható. A képviselőházi napló mutatókötete 1861-től 1939-ig valamennyi országgyűlési ciklus után megjelent, de az 1939 és 1944 közötti periódusról korábban nem készült ilyen index, az új adatbázis ezt a hiányt hivatott pótolni – közölte az Országgyűlés Sajtóirodája. Mint írták, az adatbank segítségével egyszerűen, gyorsan kapható információ a törvényjavaslatokról, interpellációkról, interpellációkra adott miniszterelnöki, miniszteri válaszokról, a képviselői mandátumigazolásokról, bizottsági tagságokról és lemondásokról, mentelmi ügyekről, valamint a betegség vagy katonai szolgálat miatt kért szabadságengedélyekről.

Érdeklődésre tarthat számot Teleki Pál miniszterelnök beszéde a trianoni békeszerződésről, a magyar revíziós politikáról és Erdély egy részének visszacsatolásáról, csakúgy, mint Bajcsy-Zsilinszky Endre interpellációja a legszegényebb lakosság gyermekeinek ingyenes tankönyvekkel ellátása tárgyában. Megtalálható immár az adatbázisban a katolikus pap Varga Béla, a későbbi házelnök hozzászólása, amelyben ellenezte a házassági jog módosításáról és a házassággal kapcsolatos fajvédelmi rendelkezésekről szóló 1941. augusztus 18-án kihirdetett XV. törvénycikk, az úgynevezett harmadik zsidótörvény törvényjavaslatát. A megjelenő adatok közül a dátumra kattintva a Hungaricana Közgyűjteményi Portálon olvashatók el a képviselőházi napló vonatkozó oldalai. Az adatbázis az Országgyűlési Könyvtár honlapján érhető el (www.ogyk.hu). A továbbiakban az 1945-1947-es országgyűlési ciklus nemzetgyűlési naplójának hiányzó mutatója fog elkészülni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Határidőig Oroszországban kell lokalizálniuk a közösségi hálózatoknak orosz felhasználóik adatait

szo máj 29 , 2021
A Facebooknak, a Twitternek és más közösségi hálózatoknak július 1-jéig be kell számolniuk arról, hogy az orosz felhasználóik adatbázisát Oroszországban lokalizálták – jelentette ki Milos Vagner, az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) helyettes vezetője a hatóság szerdai vezetőségi tanácskozásán. Vagner szerint a határidő elmulasztása esetén a cégek akár 18 […]
Milos Vagner, Roszkomnadzor (Милош Эдуардович Вагнер, Pоскомнадзор)

Friss, ropogós