Elítélték az “informatikai botrány” fővádlottját, soron következnek a HP és az Oracle lengyelországi korábbi menedzserei

zlotyNégy és fél éves felfüggesztett szabadságvesztéssel és 6,5 millió forintnak megfelelő pénzbírsággal büntette a varsói kerületi bíróság a rendszerváltás utáni egyik legnagyobb lengyel korrupciós ügy, az “informatikai botrány” fővádlottját – közölte kedden a Rzeczpospolita napilap. A botrány 2012-ben pattant ki: több magas rangú lengyel hivatalnokot azzal gyanúsítottak meg, hogy a belügyminisztérium, az országos rendőr-főkapitányság, a külügyminisztérium és a központi statisztikai hivatal számítástechnikai közbeszerzéseinél kenőpénzt kaptak.

A botrány fővádlottja a rendőr-főkapitányság informatikai osztályának volt igazgatója, M. Andrzej lett. Azt rótták a terhére, hogy 3 millió zloty (mintegy 225 millió forint) csúszópénzt fogadott el, és elkövette a pénzmosás bűntettét is. Az ellene tavaly nyáron vádat emelő varsói ügyészség a büntetés rendkívüli mérséklését javasolta, azzal az indoklással, hogy M. Andrzej beismerő vallomást tett, az eljárás alatt részletes magyarázatokkal szolgált, a nyomozók által addig nem ismert tényeket is felfedett.

A közeljövőben bírósági eljárás indul két belügyminisztériumi hivatalnok, valamint a Hewlett Packard (HP) és az Oracle amerikai informatikai cégek volt lengyelországi menedzsere ellen. Az informatikai botrány ügyét az ügyészség a terjedelme miatt több részre bontotta, M. Andrzej pere csak az ügy egyik szálával foglalkozott. Korábban a külügyminisztériumban és a központi statisztikai hivatalban kiírt közbeszerzések miatt 41 embert vettek őrizetbe, ellenük eddig mintegy hetven esetben emeltek vádat. A HP az Egyesült Államokban 2014-ben több mint százmillió dollár pénzbüntetést fizetett, miután beismerte bűnrészességét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Egy jelszót használsz a fiókjaidhoz? A többséghez tartozol

sze febr 17 , 2016
A Kaspersky Lab megvizsgálta a felhasználók számítógépes hozzáértését és megállapította, hogy sokan még mindig nem elég óvatosak jelszavaikat illetően. Csak 38 százalékuk hoz létre erős jelszavakat minden egyes fiókhoz, míg hétből egy felhasználó ugyanazt a jelszót használja az összes fiókjához. Ezek a felhasználók azt kockáztatják, hogy több fiókjukból egyszerre lopjanak […]

Friss, ropogós