Elindultak a pc-árak felfelé

Magyarországra az év első három hónapjában összesen 116 ezer asztali gép, notebook és munkaállomás érkezett, ami 13 százalékkal maradt el egy évvel korábbitól – mondta el a digitrendi.hu-nak Tóth László, az IDC Hungary elemzője. Ebből 19 ezer volt az asztali gép, ez a szegmens szenvedte meg leginkább a kedvezőtlen külső körülményeket, a szállítások éves összevetésben 35 százalékkal estek vissza. A legnagyobb egyedi tételt a notebookok képviselték, ezekből 96 ezer érkezett, ami hat százalékkal marad el az előző év azonos időszakáétól. A legkisebb tételt a munkaállomások adják, az összesen 1400 darab viszont harminc százalékkal volt kevesebb, mint egy éve.

„Az év eleji fejleményekben még a Kínában tomboló koronavírus járvány volt a felelős, az ottani gyárak leállása, az ellátási oldalon jelentkező nehézségek miatt. Ezt az időszakot kevésbé befolyásolta a vírus európai és hazai terjedése, ez majd a második negyedévben érezteti a hatását” – mutatott rá az elemző. Hozzátette, a piaci visszaesést a járványhelyzeten kívül a közbeszerzések elmaradása is okozta. Az államigazgatási kereslet nagyon hiányzott a piacról, annak ellenére is, hogy a magyarországi veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után az emberek és a cégek már mindent vittek, ami számítási kapacitással rendelkezett. A távoktatás és a távmunka rapid bevezetése után a disztribútori készletek nagyon erősen leapadtak, többet adtak el, mint amennyi beérkezett az országba. Az eladások még nagyobbak lehettek volna, de már nem volt mit eladni – közölte Tóth.

Az árak elindultak felfelé
Az ellátási problémák miatt az első negyedévben jellemzően mintegy tíz százalékos áremelkedés volt megfigyelhető a magyar pc-piacon, és nem biztos, hogy ezzel vége is az idei áremelkedésnek. Az elemző szerint ugyanis ebben még nincs benne a forintgyengülés.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

A HTC-nél már eljött a karácsony

ked máj 12 , 2020
Korlátozott ideig, Európában azok a VIVE felhasználók, akik HTC Vive Pro Full Kit virtuális valóság (vr) headsetet vásárolnak, az eszköz mellé automatikusan egy kódot kapnak, amellyel ingyenesen hozzáférhetnek a Half-Life: Alyx játékhoz. A htc szerint a Vive Pro prémium játékélménye tökéletes opció a vérbeli gamerek számára. A precíziós követéssel, a […]

És még ez is...