Elfogták a Romániai kibertámadások egyik gyanúsítottját

killnet hackerNagy-Britanniában élő román állampolgárt gyanúsítanak a hatóságok azzal, hogy segített a román közintézmények elleni hackertámadásokat magára vállaló Killnet csoportnak.

Lucian Bode, Románia belügyminisztere bejelentette, hogy azonosítottak egy Nagy-Britanniában élő román állampolgárt, aki a jelek szerint oroszról románra fordította a kiberbűnözői csoport által népszerűsített anyagokat, és tanácsokat is adott nekik arra vonatkozóan, hogy mely román intézmények weboldala ellen intézzenek támadást. Korábban a román országos rendőrség is közölte, hogy a brit hatóságok házkutatást tartottak egy román állampolgárnál, akiről gyanítható, hogy segítette az orosz Killnet hackercsoportot.

Április 29-étől kezdve DDoS típusú (elosztott szolgáltatásmegtagadással járó) támadások érték több romániai közintézmény és szervezet honlapját. Az Országos Kiberbiztonsági Igazgatóság (DNSC) közölte, hogy a támadásokat az orosz Killnet hackercsoport vállalta magára, és azzal indokolta, hogy a román állam Ukrajnát támogatja az Oroszországgal való katonai konfliktusban. Az ügyben a brit National Crime Agency nyomozóiroda kezdett kivizsgálásba a román rendőrség informatikai bűnözéssel foglalkozó igazgatóságának segítségével — számolt be a román Agerpres hírügynökség.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Az IVSZ szerint fordulatra van szükség

hét máj 9 , 2022
Négy területen sürget gyors változást az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) Magyarország digitális átállásának felgyorsítására – mondta Tajthy Krisztina. Az IVSZ főtitkára elmondta, hogy a digitális fordulatra van szükség, mert az ország akkor lehet sikeres, ha sikerül megértetni össztársadalmi szinten a digitalizáció fontosságát. “A következő években az ország […]
Tajthy Krisztina, az IVSZ főtitkára

Friss, ropogós